HDZ OSUDIO ŠEŠELJA

'Da je Srbija reagirala ranije, ne bi došlo do paljenja zastave'

01.04.2015 u 22:05

Bionic
Reading

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković u srijedu je u ime HDZ-a najoštrije osudio paljenje hrvatske zastave od strane haaškog optuženika Vojislava Šešelja te rekao kako to potvrđuje da je rezolucija EP-a o Šešelju bila u cijelosti opravdana

Optuženi ratni zločinac i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zapalio je u srijedu ispred beogradske Palače pravde hrvatsku zastavu rekavši kako želi poslati poruku 'hrvatskoj ustaškoj državi' kao odgovor na zahtjeve hrvatskih dužnosnika da se vrati u haaški pritvor.

'Već tada smo na vrijeme prepoznali koliko daleko će ići ratno-huškačka retorika i vrijeđanje drugih zemalja, vrijeđanje žrtava rata te prijetnje svjedocima', rekao je novinarima Plenković koji je pokrenuo rezoluciju EP-a o optuženom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju koju su poduprli svi hrvatski zastupnici u EP-u i koja je usvojena u studenom prošle godine.

Podsjetio je da se u rezoluciji zatražilo da Haaški sud i tužiteljstvo preispitaju odluku Raspravnog vijeća o puštanju na privremenu slobodu Šešelja zbog njegova zdravstvenog stanja, što se i dogodilo u ponedjeljak odlukom Prizivnog vijeća u Den Haagu da se Šešelja vrati u haaški pritvor. Uz to, naglasio je Plenković, već tada su sa zabrinutošću konstatirali neadekvatnu političku reakciju i izostanak prave reakcije srpskih vlasti. 'Da se reagiralo tada ovo se danas ne bi dogodilo', istaknuo je.

Plenković je upozorio i da u posljednja dva dana iz vrha srpskih vlasti ne dolaze poruke koje bi bile na crti poštivanja naloga Haaškog suda. Od srbijanskih vlasti očekuje da najoštrije osude paljenje hrvatske zastave a od tužiteljstva da pokrene postupak protiv Šešelja.

'Ako Srbija želi biti kredibilan kandidat za članstvo u EU i pregovarati o konkretnim poglavljima onda kod ovakvih situacija ne smije biti dilema. Stavovi srpskih vlasti moraju biti jasni i decidirani, poštovati vladavinu prava i ispuniti njihove međunarodne obaveze', kazao je Plenković.

Drži i da se nekoga ne može iz humanitarnih razloga pustiti na slobodu, a onda je ista osoba tjednima i mjesecima u političkoj kampanji. 'Ne vidim koji su to onda argumenti u pitanju', smatra Plenković.

Dobrim je ocijenio što je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo oštar prosvjed otpravnici poslova srbijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Markotić bit će pozvan na konzultacije u Zagreb.

'Hrvatska tu mora biti vrlo jasna i čvrsta jer su izjave nekih članova srbijanske vlade krajnje neprimjerene a teorije o nekim međunarodnim zavjerama da se destabilizira vlada Srbije apsolutno ne dolaze u obzir', rekao je Plenković.

Upitan kako komentira izjavu srbijanskog ministra rada Aleksandra Vulina koji je generala Antu Gotovinu nazvao ustašom, upozorio je da je to jedna od katastrofalnih izjava koje dolaze iz Beograda.

'Hrvatska je članica EU i poštuje svoje međunarodne obaveze. Ispunili smo visoke standarde i kriterije u tom procesu a pred Srbijom je još dug proces katarze i suočavanja s prošlošću a ne negiranja i izbjegavanja svega što se dešavalo prošlih godina tj. prešućivanja odgovornih za to. To je u biti u pozadini svih ovih suzdržanih reakcija i svojevrsno, nažalost, razotkrivanje', kazao je Plenković.

Na pitanje očekuje li da će sudski postupak protiv Šešelja pred Haaškim sudom sada ići brže, podsjetio je i da su u svojoj rezoluciji u EP apelirali za što brže okončanje svih postupaka, pa i protiv Šešelja, pred Haaškim sudom radi utvrđivanja istine i pravde te satisfakcije žrtava.