OŠTRA KRITIKA

'Mimica je čovjek bez vizije!'

28.10.2014 u 15:34

Bionic
Reading

Unatoč godini dana rada u Bruxellesu, novi europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj još uvijek je novak i nalazi se nisko u hijerarhiji Junckerove komisije, zbog čega je pred njim mnogo dokazivanja u 'razvojnoj' politici, smatraju humanitarne organizacije, piše EurActiv Germany

'Moramo pokazati da je razvojna politika djelotvorna', rekao je Mimica na saslušanju u Europskom parlamentu krajem rujna. Dok se Mimica nada da će jedriti punim jedrima razvojne politike EU-a, kritičari sumnjaju da će se dogoditi upravo suprotno. 'Mimica će malo toga moći reći u Komisiji. Nisko je u hijerarhiji i, kao uvijek, razvojnu politiku će potkopati politika slobodnog tržišta i vanjska politika fokusirana na vojna pitanja', kazala je Niema Movassat, stručnjakinja za razvoj u Lijevoj stranci u njemačkom Bundestagu.

Mnogi analitičari europske razvojne politike kritiziraju novu strukturu Europske komisije koja omogućuje veće ovlasti potpredsjednicima. Također, navodi se u tekstu EurActiva, znatan obim poslova iz područja razvoja bit će u rukama visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Frederice Mogherini. 'To bi mogao biti problem jer bi razvojna politika mogla biti instrumentalizirana u svrhe vanjske politike', kazala je Natalia Alonso, voditeljica Oxfamova briselskog ureda.

NVO-i pozdravljaju činjenicu da je Mimica svjestan izazova koje mu je postavila nova struktura Europske komisije. 'Mimica jednostavno mora izvući najbolje iz svega. Njegov resor nije neznačajan, kako se čini na prvi pogled', kaže za EurActive Tobias Kahler, direktor njemačkog ogranka nevladine organizacije ONE fokusirane na razvoj i međunarodnu pomoć.

Navode da Mimica, koji je još uvijek relativno nov u Bruxellesu, preuzima sektor razvoja i međunarodne suradnje baš na vrijeme jer je 2015. proglašena Europskom godinom razvoja. Pod ovom egidom EU se nada da će podići svijest građana o razvojnim politikama među Europljanima. Na kraju godine međunarodna zajednica bi se trebala dogovoriti i načinu na koji će se voditi razvojna politika nakon 2015.

Kahler kaže da pozdravlja Mimičin izbor za povjerenika jer ima političko iskustvo i govori više jezika. Pohvalio je i njegove najave da će se baviti pitanjima poput siromaštva, zdravstvene njege, sigurnosti hrane, povećanja transparentnosti u razvojnim projektima koji uključuju suradnju više subjekata i jačanja suradnje s civilnim sektorom.

Natalia Alonso iz Oxfama kaže da je Mimica ostavio dobar dojam, ali sada sve ovisi o njemu i njegovoj sposobnosti da pritisne šefove država i vlada snažnije promovirajući ostvarenje Milenijskih razvojnih ciljeva. Karin Sohet iz Udruženja crkvenih razvojnih organizacija (APRODEV) upozorava da je euforija preuranjena. 'Mimica nije imao teško ispitivanje u parlamentu i nema vizije', kazala je Sohet. Za sada, nastavlja, Hrvat samo ponavlja ono što je govorio na agendi Europske komisije za promjene. 'Očito Mimica želi nastaviti točno ondje gdje je stao njegov slabi prethodnik Andris Piebalgs', kazala je Sohet.