JE LI REFERENDUM USTAVAN?

Madrid želi blokirati katalonski referendum

29.09.2014 u 17:05

Bionic
Reading

Španjolska vlada je u ponedjeljak podnijela zahtjev za ispitivanje ustavnosti referenduma o neovisnosti Katalonije, no regionalna vlada u Barceloni ne želi čekati odluku sudaca ustavnog suda već nastavlja s pripremama za izjašnjavanje o odcjepljenju najavljenom za 9. Studenoga

Na povijesnom trgu Sant Jaume, u središtu Barcelone, gdje se nalazi ured gradonačelnika i regionalne vlade, golema štoperica od subote odbrojava vrijeme do 9. studenoga, kada bi se Katalonci trebali izjasniti o odcjepljenju od središnjih vlasti u Madridu.

Nakon izvanrednog sastanka vlade, premijer Mariano Rajoy posegnuo je za ustavnim sudom kako bi zaustavio inicijativu Katalonije koju smatra protuustavnom. 'Žalim zbog te inicijative jer je suprotna zakonu, prelazi okvire demokracije, unosi podjelu među Katalonce, udaljuje ih od Europe i ostatka Španjolske', kazao je Rajoy na konferenciji za novinare.


'Nitko, niti osoba niti ikakva institucija ne može prekršiti načelo jedinstvene, nedjeljive unije na kojem počiva naš zajednički život', poručio je premijer. Primitkom zahtjeva za ocjenu ustavnosti referendum se automatski suspendira, no ne i volja katalonske vlade. Katalonski predsjednik Artur Mas u subotu je potvrdio održavanje referenduma u studenom.

'Proces ne završava odlukom Ustavnog suda... naša je zadaća da glasujemo 9. Studenoga', kazao je čelnik Republikanske ljevice (ERC) Oriol Junqueras. Ta stranka najsnažnije zagovara odcjepljenje Katalonije, najbogatije španjolske regije. Na glasovanje je pozvano 5,5 milijuna birača starijih od 16 godina. Cijena organizacije referenduma procijenjena je na 8,9 milijuna eura.