PROČITAO PORUKU ZAPADU

Islamisti objavili video s još jednim novinarom

18.09.2014 u 18:46

Bionic
Reading

Muškarac identificiran kao britanski novinar John Cantlie navodno se pojavio kao zatočenik militanata Islamske države u videosnimku koji su pristaše organizacije stavili na internet

Skupina Islamska država, koja kontrolira dio teritorija Sirije i Iraka, već je odrubila glave dvojici američkih novinara i britanskom humanitarcu, u znak odmazde za američke napade na nju u Iraku.

U novom trominutnom videu, muškarac identificiran kao Cantlie pojavljuje se dobrog zdravlja i obećava 'priopćiti neke činjenice' u seriji 'programa', sugerirajući da će biti još snimaka.

'Sada znam što mislite. Vi mislite 'On ovo radi samo zato što je zatvorenik. Ima pištolj uperen u glavu i natjerali su ga na ovo'. Je li tako?' kaže muškarac na snimci.

'Pa, istina je da sam zatvorenik. To ne mogu zanijekati. Ali gledajući kako me je vlada napustila i s obzirom da mi je sudbina u rukama Islamske države, nemam što izgubiti', rekao je.

Muškarac kaže da je uhvaćen po dolasku u Siriju u studenom 2012. Kaže i da je radio za novine u Britaniji, među kojima su Sunday Times, Sun i Sunday Telegraph.

'Nakon dva strašna i iznimno nepopularna rata, u Afganistanu i Iraku, zbog čega se naše vlade sada izgleda ponovno žele umiješati u još jedan sukob koji ne mogu dobiti?' upitao se na snimci.