'DRAGI NEVENE'

Evo što će Mimica raditi pet godina u Bruxellesu

10.09.2014 u 15:55

Bionic
Reading

Kao budući europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj, Neven Mimica doprinosit će radu visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku, 41-godišnje Talijanke Federice Mogherini, koja je ujedno i potpredsjednica Europske komisije. S njom će morati dogovarati inicijative koje zahtijevaju 'amenovanje' Komisije

Objašnjavajući što će Mimica zapravo raditi idućih pet godina u Bruxellesu, izabrani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker podsjetio je da se EU može pohvaliti dosadašnjom međunarodnom suradnjom, te pružanjem podrške u razvoju i pomoći mnogim svjetskim područjima.

'Vaš cilj bit će osigurati prilagodbu naše razvojne politike rastućim potrebama partnerskih država ispunjavajući naše obveze iz Milenijskih ciljeva razvoja (MDG) i iskorjenjivanju siromaštva u kontekstu održivog razvoja', naveo je Juncker u pismu Mimici. Slična pisma predsjednik EK-a uputio je svim danas predloženim povjerenicima, a ona se razlikuju samo u dijelu koji se odnosi na ciljeve zasebnih resora, kao i uvodni pozdrav.

'Dragog Nevena' Juncker je podsjetio da će 2015. biti Europska godina razvoja i godina pregovora o zamjeni MDG-a novim ciljevima. 'Želim da osigurate da će Komisija igrati vodeću ulogu u procesu koji vode Ujedinjeni narodi. Vi ćete pružati i nužan doprinos radu i upravljanju našom migracijskom politikom, osobito razvijajući odgovarajuće načine za upravljanje neregularnim migracijskim valovima kroz bolju suradnju s trećim zemljama', poručio je predsjednik EK-a Nevenu Mimici.

Juncker je povjerenika iz Hrvatske zamolio da se fokusira na sljedeće:

1. Pripremu Komisije i EU pozicija za pregovore o razdoblju nakon UN-ovih Milenijskih razvojnih ciljeva 2015. godine.

2. Blisku suradnju s povjerenicima zaduženim za druge međuresorne politike, osobito za migraciju i unutarnje poslove; zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage; poljoprivredu i ruralni razvoj; klimu i energiju; te okoliš, pomorsku politiku i ribarstvo - kako bi osigurao konzistentnost i podršku razvojnim ciljevima.

3. Davanje visokog prioriteta poštovanju ljudskih prava, dobroj vladavini i spolnoj jednakosti u dijalogu i programima pomoći.

4. Rad s državama članicama na unapređenju doprinosa EU-a međunarodnoj suradnji i razvoju te daljnju koordinaciju politika.

5. Pripremu i pokretanje pregovora za reviziju Sporazuma iz Cotonoua.

6. Blisku suradnju s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku/potpredsjednicu, povjerenicom za trgovinu i povjerenikom za migracije i unutarnje poslove na jačanju strateškog partnerstva EU-a s Afrikom.