STRAH SE ŠIRI

Je li Beč postao regrutni centar džihadista?

03.09.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Iako se u europskim medijima potencira kako džihadisti ekstremne Islamske države najveću podršku imaju u Velikoj Britaniji i Bosni i Hercegovini, austrijski mediji već dulje vrijeme detaljno pišu o tome kako je Beč postao jedan od glavnih centara za regrutaciju boraca za rat u Iraku i Siriji

Fuat Sanac, predsjednik Islamske zajednice u Austriji, posve je iskreno u intervjuu za bečki tjednik Profil zavapio: 'Pa što ja tu mogu učiniti?' Sanac se referirao na činjenicu da džihadisti Islamske države, koja je proglasila kalifat na području Sirije i Iraka, sustavno regrutiraju borce, ali i mlade žene da im se pridruže na krvavom pohodu, čija je brutalnost šokirala cijeli svijet. 'Mi smo za njih nevjernici, oni s nama uopće ne razgovaraju niti nas pozdravljaju, a kada ih pozovemo na dijalog, oni se uopće ne pojave', objasnio je Sanac kako se islamski ekstremisti odnose prema običnim muslimanskim vjernicima koji ne podržavaju njihove pokolje i brutalnosti 'u ime Alaha'.

'Nema smisla tvrditi kako se taj rat nas ne tiče. Sve to se kreće polako prema nama i riječ je o jasnoj prijetnji', rekao je Sanac, koji priznaje da Islamska zajednica i muslimani nemaju nikakav utjecaj na fanatične džihadiste, koji su i njima prijetnja.

Temom džihadista koji žive u Austriji, napose u Beču, bavio se u nedavnom izdanju u utjecajni gradski ljevičarski tjednik Falter objavivši naslovnu priču s naslovom 'Džihad u Beču'. Falter ističe da IS ciljano regrutira mlade i donekle radikalizirane muslimane u Beču, s time da se traže i borci i mlade žene koje bi u samoproglašenom kalifatu postale njihove supruge ili konkubine. Tako su već u Iraku završile dvije maloljetnice bosanskih korijena, a sumnja se i da su dio IS-ove vojske i muslimani koji su svoj cijeli život proveli u Austriji, kao i neki koji su došli tražeći azil.


Pritom se IS-ovci odlično i ekstenzivno koriste društvenim mrežama i novim tehnologijama pa se regrutacija odvija preko Facebooka ili Twittera, na kojima su svi mladi prisutni. Dnevnik Der Standard objavio je veliku analizu džihadističke prisutnosti na internetu u Austriji te se ističe kako su stotine mladih muslimana na Facebooku prijatelji Bečanina tuniških korijena Firasa H., koji se nalazi u Siriji i predstavlja kao 'terorist iz Florisdorfa'. Na Facebooku se tako redovito slavi fanatizam terora IS-a, a lajkovi se masovno sakupljaju na statuse poput onoga u kojemu se Firas H. hvali da 'u podrumu drži kao zarobljenike 45 Asadovih vojnika' koji 'moraju čekati da im se pod grlo stavi nož'. Nakon toga se još dodaje zaključak mučnog statusa: 'Nakon saslušanja će se klati u ime Alaha.'

Spomenuti terorist, 19-godišnji Firas H., na društvenim se mrežama pohvalio i time kako Islamski centar u Florisdorfu naoružava borce IS-a, a i on je svoje stavove radikalizirao baš zahvaljujući tom centru. Sve to je pak oštro demantirao imam spomenutog centra Salim Mujkanović koji je za Die Presse izjavio sljedeće: 'To su sve gluposti! Osuđujemo IS i distanciramo se od svih njenih pripadnika i simpatizera. Ako primijetimo da netko širi radikalizam, prijavljujemo ga vlastima.' Mujkanović tvrdi i da Islamski centar u Florisdorfu surađuje s austrijskim tajnim službama kada je riječ o islamskim teroristima, no očito je da ta suradnja nije zasnovana na potpunom povjerenju. Naime, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Alexander Marakovits za Austrijsku Press Agenciju (APA) potvrdio je kako se džamija u Florisdorfu 'nalazi pod prismotrom' sigurnosnih službi.

Povrh svega toga je u subotu u Donjoj Austriji uhićen 29-godišnji azilant iz Čečenije za kojega austrijska policija sumnja da se borio za IS u Siriji. Uhićeni se spremao opet otputovati na Bliski istok, ali ga je u tome spriječila austrijska policija koja ga zajedno sa Službom za zaštitu ustavnog poretka (Verfassungschutz) sumnjiči da se bavi terorizmom i pripada terorističkoj organizaciji.

Austrijske tajne službe procjenjuju kako je 130 džihadista IS-a došlo u Siriju i Irak iz Austrije, a broj će se, čini se, još povećati.