'ISTRGNUTO IZ KONTEKSTA'

Putin: Mogu osvojiti Kijev u dva tjedna

02.09.2014 u 10:33

Bionic
Reading

Vladimir Putin pohvalio se da bi mogao zauzeti ukrajinsku prijestolnicu Kijev za 'dva tjedna', sudeći prema medijskim izvješćima o telefonskom razgovoru između ruskog predsjednika i predsjednika Europske komisije u odlasku Josea Manuela Barrosa. Putin, koji i dalje ne priznaje da su ruske snage u Ukrajini, posljednjih dana ponavlja mantru o pravu Moskve da zaštiti svoje interese u ovoj zemlji

Talijanska La Repubblica javila je da je u razgovoru s Barrosom Putin poručio sljedeće: 'Ako želim, preuzet ću Kijev u dva tjedna.' Putinove riječi Barroso je prenio europskim čelnicima na summitu održanom proteklog vikenda. Ruska agencija Itar-Tass u utorak pak donosi izjavu Putinovog savjetnika za vanjsku politiku Jurija Ušakova, koji je rekao da su Putinove riječi 'istrgnute iz konteksta i imale su posve drukčije značenje'.

'To je nekorektno, to izlazi iz okvira diplomatske prakse. To je nedostojno ozbiljnog političkog djelatnika', istaknuo je Ušakov komentirajući Barrosovo prenošenje detalja razgovora s Putinom.

Ruski čelnik jednako je ratoboran bio i u razgovoru s BBC-jevim Johnom Sweeneyjem na ruskom sveučilištu u Jakutsku. Probijajući se kroz gomilu golemih zaštitara, Sweeney je uspio doći do Putina i upitati ga žali li zbog pogibija u Ukrajini.

Putin je odgovorio na ruskom: 'Koja je svrha današnje vojne operacije na istoku? I što je potaknulo eskalaciju njihovih aktivnosti... činjenica da ukrajinske vojne snage okupiraju civilna područja i pucaju izravno na stambene četvrti... To je ono što mnoge države, uključujući one europske, nažalost, radije ne primjećuju.'

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je govorio o sankcijama i rekao da Moskva mora odgovoriti na njih, ali da njezin pristup nije 'oko za oko, zub za zub'. Po njegovim riječima, Rusija 'stalno poziva da se posluša glas razuma, ali još nije uspjela doprijeti'.

SAD i EU ne priznaju priključenje Krima Rusiji i optužuju Moskvu za miješanje i intervenciju u Ukrajini. Rusija niječe optužbe i naziva ih neprihvatljivim. Zapadne zemlje od ožujka su već nekoliko puta uvodile sankcije protiv niza ruskih političara, poslovnih ljudi i tvrtki.