UKRAJINSKI PREMIJER BIJESAN

'Rusija je na strani zla. Sad je bilo dosta!'

21.07.2014 u 12:00

  • +9

Ukrajina, mjesto pada malezijskog zrakoplova

Izvor: Reuters / Autor: Olivia Harris

Bionic
Reading

Kijev ne dvoji u to da su malezijski zrakoplov srušili "profesionalci", a ne pijani proruski teroristi i spreman je međunarodnu istragu povjeriti Nizozemskoj čiji su stručnjaci u ponedjeljak stigli u Donjeck, rekao je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk i kazao da su dosad pronađena 272 tijela

"Našli smo 272 tijela, od kojih je 251 u hladnjači (...) Spremni smo ta tijela poslati u Amsterdam" na obdukciju i svu ekspertizu koju bi proveli neovisni stručnjaci, rekao je Jacenjuk na konferenciji za novinare.

Tri člana nizozemske ekipe za identifikaciju žrtava stigla su u Donjeck kao prvi međunardoni stručnjaci koji su stigli u istočnu Ukrajinu, slijedili su ih njemački stručnjaci, a očekuje se danas i dolazak malezijskih dužnosnika.

Vlak s pet vagona hladnjača u kojima su posmrtni ostaci žrtava u ponedjeljak ujutro još je bio na željezničkoj postaji u Torezu, nedaleko od mjesta pada zrakoplova srušenog u četvrtak s 298 osoba, od čega je najviše bilo nizozemskih državljana, 193.

"Za nas sada nema sumnje da je zrakoplov srušen. Razlog je tomu vjerojatno protuzrakoplovna raketa tipa BUK (ruski sustav BUK poznat kao SA-11). Jasno je da njome nisu mogli rukovati pijani proruski teroristi. Bili su to profesionalci", rekao je Jacenjuk.

Poručio je da ruski predsjednik Vladimir Putin treba shvatiti kako "je sada bilo dosta".

"Ne očekujemo više ništa od ruske vlade. Oni su isporučivali oružje, slali borce. Putin mora shvatiti da je sada bilo dosta. To nije sukob između Ukrajine i Rusije. To je međunarodni sukob", rekao je Jacenjuk.

"Rusija je na tamnoj strani, na strani zla", zaključio je.