ŠTIT NIJE ISKLJUČEN

Predstavnik SAD-a na Bledu optimističan glede RH

31.08.2009 u 22:15

Bionic
Reading

Predstavnik State Departmenta na Bledskom strateškom forumu, Stuart Jones u ponedjeljak je pozitivnim ocijenio napredak u postizanju rješenja za bilateralni spor Slovenije i Hrvatske

LJUBLJANA - "SAD se zalažu da Hrvatska što prije postane članica Europske unije, To je važno kako bi i ostale zemlje u regiji dobile dokaz da je to moguće postići", rekao je američki dužnosnik u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju (STA).

Nakon susreta premijera Bruta Pahora i premijerke Jadranke Kosor u Trakošćanu ozračje se popravilo i rezultati su pozitivni, rekao je Jones.

"Smatramo da se sada obje strane moraju potruditi kako bi premostile razlike, a Hrvatska nastavila put u EU", izjavio je Jones, dodajući da je optimist u pogledu mogućnosti da se problem riješi do kraja ove godine.

Potrebno je podupirati ulazak svih država zapadnog Balkana koje to žele u euroatlantske integracije, kazao je Jones.

"Pogledamo li stanje u regiji, vidimo da svaka država napreduje svojom brzinom, a proces podržavaju i ljudi u tim državama. Najviše rezervi je u Srbiji u pogledu NATO saveza, ali to je dobro, jer odluka ma kakva bila ovisi o njima", izjavio je on.

Jones se ogradio od špekulacija medija da SAD razmišljaju o promjenama planova o instaliranju proturaketnog štita, te da bi umjesto u Poljskoj i Češkoj taj projekt mogao naći mjesto u jugoistočnoj Europi.

Do sada nisam vidio nikakve planove o postavljanju proturaketnog štita u državama Balkana. To ne želim isključiti, ali o tome nije bilo rasprave, pojasnio je Jones za STA.