PAKISTAN

Policija razotkrila plan atentata na Musharrafa

18.12.2008 u 13:42

Bionic
Reading

Pakistanska policija razotkrila je plan za atentat na bivšeg predsjednika Perveza Musharafa, a to je otkriće potaknulo bivšeg šefa države da napusti zemlju, piše u četvrtak pakistanski tisak.

Policija je objavila da je urotu osmislio Šeik Omar, pripadnik militantne skupine povezane s terorističkom mrežom Al Kaidom

Omar u zatvoru čeka na izvršenje smrtne kazne, koja mu je dosuđene za ubojstvo novinara Daniela Pearla, dopisnika Wall Street Journala, kojega su islamistički teroristi smaknuli 2002.

Prema izvješću lista The News (na engleskom jeziku), Omar je putem mobitela iz zatvora instruirao svoje kolege kako da izvedu atentat na Musharrafa na jugu zemlje, u Karachiju ili Rawalpindiju, gradu u kojem je vojni garnizon.

Atentat je trebao izvesti bombaš samoubojica, a urota je razotkrivena krajem studenoga, piše The News.

Musharraf bivši pakistanski predsjednik i ključni saveznik Sjedinjenih Država u ratu protiv terorizma tijekom svoga mandata, izbjegao je iz Pakistana u London nakon povlačenja s funcije. Vratio se u zemlju nekoliko dana poslije i boravi, dobro čuvan od vojske, u rezidenciji kojom su se nekada koristili vrhovni vojni zapovjednici.

Policija je urotu razotrkila prateći telefonske razgovore koji su je doveli do zatvora u Hyderabadu i ćelije Sheikha Omara.