BOSNA NAJTEŽE POGOĐENA

Jezivo 'šetanje' kuća po klizištima pokraj Tuzle

18.05.2014 u 21:21

  • +23

BiH i Srbija pod vodom

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini poplave su imale najteže posljedice. Prema do sad poznatim podacima, poginulo je oko 30 ljudi, oko 1.500 vojnika pomaže građanima, u pomoć su pristigle i ekipe iz Hrvatske, Slovenije, Velike Britanije, Albanije i ostalih zemalja. Tamo gdje nema poplava, građane ugrožava nestabilno tlo. Već je nekoliko klizišta 'koštalo' stanovnike BiH pa tako i posljednje zabilježeno kraj Tuzle

U vogošćanskom naselju Semizovac, kraj Sarajeva, pred očima vlasnika srušile su se dvije kuće. Slična situacija dogodila se i u Crnom Blatu pokraj Tuzle. Rušenje dvokatnice zabilježeno je i videokamerom.

Klizišta su zabilježena i u ostalim tuzlanskim naseljima: Badre, Donja Obodnica, Dokanj, Lipnica, Paša Bunar, Slavinovići, Šljivice, Ilinčica, Kula itd. U naselju Badre, samo nekoliko stotina metara udaljenom od Brčanske Malte, dijelovi brda rušili su sve pred sobom, piše Avaz.ba.

Iz Općine Tuzla pozvali su građane koji nisu pogođeni elementarnim nepogodama da pokažu građansku solidarnost i humanost te da pomognu onim građanima koji su ostali bez krova nad glavom i ponude im privremeni smještaj.

Inače, trenutno je najkritičnije u Bosanskom Šamcu gdje je i dalje u tijeku evakuacija stanovništva. Do 14 sati izmješteno je 3.500 ljudi iz tog grada.

Vodostaj Save opada, što ohrabruje građane, no to još nije dovoljno da bi primila svu vodu iz rijeke Bosne.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić nalazi se u mjestu Kopanice u općini Orašje, gdje je danas Sava probila jedan dio obrambenog savskog nasipa. Rekao je da je situacija ozbiljna te da se Sava i dalje izlijeva, objavljeno je na web stranici Vlade Brčko distrikta BiH.

Klinički centar Banja Luka do sada ima više od 120 pacijenata iz poplavama najugroženijih područja Republike Srpske. Svi pacijenti su zbrinuti i stabilni.
Pacijenti stižu iz cijele Republike Srpske helikopterom i cestovnim prijevozom, a najveći broj pacijenata je iz Doboja, Teslića, Petrova, Čelinca, Kotor Varoši, Šamca i Modriče.