RATNO STANJE

Ukrajina oslobodila istočni grad od separatista

23.04.2014 u 23:08

Bionic
Reading

Ukrajinska vlada je priopćila u srijedu kako su njezine snage istjerale naoružane separatiste iz jednog grada u istočnoj Ukrajini u okviru "protuterorističke" operacije

Ministarstvo unutarnjih poslova je reklo da je operacija provedena u predgrađima Svjatigorska i da nije bilo žrtava. Ranije nije bilo izvješća o naoružanim ljudima u tom gradu koji se nalazi u blizini uporišta proruskih militanata u Slavjansku.

'Tijekom protuterorističke operacije specijalnih snaga grad je oslobođen', priopćilo je ministarstvo. 'Trenutno policija obavlja ophodnje u Svjatigorsku i njegovoj okolici'. Ukrajinaksa vlada je službeno prekinula uskrsno primirje i ponovno pokreće kampanju za uklanjanje naoružanih proruskih separatističkih skupina na istoku. U Slavjansku, koji je potpuno u rukama proruskih militanata, samoproglašeni separatistički gradonačelnik je rekao kako se priprema na napad ukrajinskih snaga već tijekom noći. 'Stalno i potiho okružuju naš grad', rekao je Vjačeslav Ponomarjov.328694,328648,328558,328531Ukrajina strahuje da bi militanti mogli isprovocirati napad Rusije

Ukrajina je u srijedu pozvala Rusiju da povuče svoje snage s granice bojeći se da bi proruski separatisti mogli iskoristiti njihovu blizinu kako bi izazvali ruski napad. 'Ukrajina ponovno poziva Rusiju da odmah povuče napadačke jedinice s rusko-ukrajinske granice', stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Dodaje se da bi to bilo u skladu s obvezama Moskve prema prošlotjednom sporazumu iz Ženeve o smirivanju krize. 'Postoji opasnost da bi naoružani proruski militanti u tom dijelu Ukrajine mogli iskoristiti prisutnost ruskih vojnika uz granicu kako bi izazvali njihov ulazak na ukrajinski teritorij', navodi ministarstvo. U priopćenju se ističe da su ukrajinski vojnici na istoku zemlje 'isključivo radi zaštite građana, neovisno o njihovoj nacionalnosti'.

Njihove pripreme za borbu legitiman su odgovor na prijetnje ruskih dužnosnika da će uporabiti silu i agresiju protiv ukrajisnkog teritorijalnog integriteta. Moskva je ranije u srijedu zatražila Kijev povuče svoje snage s istoka Ukrajine, gdje su pokrenule "protuterorističke operacije" protiv proruskih separatista.

'Rusija ponovno poziva na hitno smirivanje stanja na jugoistoku Ukrajine, povlačenje ukrajinskih postrojbi i pokretanje istinskog međuukrajinskog dijaloga sa svim regijama i političkim formacijama u zemlji', priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je također ustvrdilo da Kijev iskrivljeno interpretira sporazum iz Ženeve jer on poziva na razoružavanje svih nelegalnih vojnih skupina dok 'Kijev i Washington, te neke europske zemlje, i dalje samo inzistiraju na potrebi razoružavanja ukrajinskih građana na jugoistoku Ukrajine', aludirajući na proruske separatiste.

Gazprom: 'Neprihvatljiivi' ukrajinski neplaćeni računi

Neplaćeni ukrajinski računi za ruski plin Gazpromu su 'neprihvatljivi', rekao je u srijedu generalni direktor Gazprom exporta i zamjenik predsjednika ruskog plinskog diva Aleksandar Medvedev naglasivši da će ti računi početkom svibnja iznositi 3,5 milijardi dolara.'Ta je situacija, kao što je rekao predsjednik Putin, neprihvatljiva jer neplaćanje traje već od siječnja', rekao je čelnik podružnice izvoza Gazproma na konferenciji za novinare u Parizu.

Visoki dužnosnik ruske energetske tvrtke je ponovo zaprijetio prijelazom sredinom svibnja na sustav prethodnog plaćanja Ukrajine za isporuku plina od lipnja. 'Imamo pravo prebaciti Ukrajinu na sustav prethodnog plaćanja, kojim će oni dobiti toliko plina koliko mogu unaprijed platiti', naglasio je i precizirao da se radi o odredbi iz ugovora.

'Nastavit ćemo isporučivati toliko plina koliko je potrebno našim europskim klijentima', zajamčio je. Prošlog tjedna je predsjednik Vladimir Putin dao Ukrajini rok od mjesec dana da riješi pitanja plaćanja. Rusija je predložila europskom povjereniku za energiju Guentheru Oettinegru organiziranje trilateralnog susreta s Ukrajinom i Europskom unijom o plinu 28. travnja u Moskvi, rekao je u srijedu jedan glasnogovornik ruskog ministarstva energije.

Lavrov: Predsjednički izbori pogubni bez dogovora s prorusima

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je ocijenio u srijedu pogubnom organizaciju prijevremenih predsjedničkih izbora 25. svibnju u Ukrajini dok traje proruska pobuna na istoku zemlje.

'Mislim da je organiziranje izbora bez pronalaženja dodirnih točaka s rusofonim istokom i jugom Ukrajine vrlo pogubno za zemlju', rekao je na tv-kanalu RT. Lavrov je istaknuo da sve ukrajinske regije moraju sudjelovati u procesu organiziranja izbora. Prijevremeni predsjednički izbori su predviđeni 25. svibnja u Ukrajini radi uspostave legitimne vlasti nakon što je krajem veljače svrgnut predsjednik Viktor Janukovič nakon tri mjeseca prosvjeda koji su završili krvoprolićem i gubitkom poluotoka Krim, pripojenim Rusiji.

Separatistički pobunjenici istoka zahtijevaju referendum o 'federalizaciji'. Za tu opciju, koja bi mogla voditi pripojenju Rusiji zalaže se Moskva koja tako kani jamčiti 'legitimne interese' rusofonim regijama istoka i juga zemlje, prije ili najkasnije 25. svibnja.

SAD nazvao Lavrovljeve ocjene 'smiješnim'

Američki State Department odbacio je u srijedu kao 'smiješnu' ocjenu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova kako Sjedinjene Države stoje iza političkih nemira u Ukrajini.

'Mnoge tvrdnje koje je izrekao u intervjuu su smiješne i nisu utemeljene na činjenicama', rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki o Lavrovljevom intervjuu za televiziju Russia Today.

Upitana za pojedinosti ona je rekla: 'Jedna je svakako da Sjedinjene Države imaju bilo što s ukrajinskim protuterorističkim operacijama...ili da mi 'vodimo predstavu' ili je financiramo. Ja bih to sve stavila u kategoriju 'smiješnog''.

Lavrov je izjavio da SAD "vodi' sve poteze vlasti u Kijevu koje su najavile 'protuterorističke operacije' protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje.

'Vlasti su najavile odgodu operacija koje nazivaju 'protuterorističkim', ali nakon što je u Kijev stigao američki potpredsjednik Joe Biden, priopćile su da te operacije prelaze u aktivnu fazu. Nema nikakvog razloga za sumnju da taj spektakl, na najdirektniji način, vode Amerikanci', rekao je Lavrov televiziji Russia Today.