PREMIJER ZEZNUO STVAR

Hrvatska ljuta na Australiju zbog čestitke za NDH

17.04.2014 u 13:44

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u srijedu je pozvalo na sastanak australsku veleposlanicu u Hrvatskoj Susan Cox te prosvjedovalo zbog toga što je australski premijer Tony Abbott, putem posrednika, čestitao Hrvatima 10. travnja, datum osnivanja Nezavisne države Hrvatske, kvislinške tvorevine Hitlerove Njemačke i njezinih saveznika

Podsjetimo, 'čestitke i dobre želje' australskog premijera povodom proslave 10. travnja 'svim Hrvatima Australije, a i onima u Hrvatskoj' prenio je australski parlamentarac Craig Kelly na proslavi osnivanja NDH u hrvatskom klubu Sydney.

Iz MVEP-a za tportal navode da je hrvatski veleposlanik u Australiji tim povodom razgovarao s Kellyjem, 'koji se ispričao i rekao da je svojim govorom zapravo želio osuditi sve nacističke i fašističke zločine počinjene tijekom Drugog svjetskog rata'.

'Za nas je potpuno neprihvatljiv takav istup i veličanje 10. travnja i NDH, jer je današnja Hrvatska utemeljena na potpuno drugačijim demokratskim i civilizacijskim vrijednostima, što među ostalim stoji i u izvorišnim temeljima Ustava RH koji govori o uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju Drugog svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941) u odlukama Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943)…', poručila je Danijela Barišić, glasnogovornica MVEP-a.

'Posebno neprimjernim smatramo to što je istup povezan s premijerom Abbottom te dolazi nakon uspješnog posjeta hrvatskog premijera Milanovića Australiji', dodala je Barišić, zaključujući da je australska veleposlanica naglasila kako Australija priznaje jedino 25. lipnja kao hrvatski Dan neovisnosti te istaknula dobre i prijateljske australsko-hrvatske odnose.