KRVAVO JUTRO

U bombaškom napadu ispred NATO-ova stožera sedmero mrtvih

15.08.2009 u 09:28

Bionic
Reading

Sedam osoba je poginulp, a 91 je ranjena u subotu u Kabulu u eksploziji autobombe ispred samog ulaza u zgradu glavnog stožera NATO-ovih snaga u Afganistanu, priopćilo je afganistansko ministarstvo obrane pet dana uoči predsjedničkih izbora.

U napadu koji se dogodio u subotu rano ujutro, uništen je visoki betonski zid koji je štitio vojnu bazu i popucala su stakla na stambenim zgradama u toj četvrti.

"Riječ je o samoubilačkom napadu autobombom, točno ispred sjedišta ISAF-a", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Mohamad Zaher Azimi. "Zasad znamo da su tri civila poginula, a 85 ih je ranjeno", dodao je.

Eksplozija se dogodila stotinjak metara od britanskog veleposlanstva i blizu američkog veleposlanstva.

"U eksploziji je teže oštećeno nekoliko automobila i siguran sam da ima velik broj žrtava. Vidio sam ljude kako leže na tlu", rekao je svjedok u zgradi nasuprot mjestu napada.

Odgovornost za napad preuzeli su talibani. Počinjen je s 500 kilograma eksploziva postavljenog u kamionet Toyote, rekao je njihov glasnogovornik.

Talibanski pobunjenici su se zavjetovali su se da će omesti predsjedničke izbore 20. kolovoza. Sukobi se stalno šire zemljom otkako su prošlog mjeseca na jugu pokrenute velike vojne ofenzive.