OCJENA VESNE PUSIĆ

Crna Gora i Makedonija za NATO spremne

04.12.2013 u 09:48

Bionic
Reading

Hrvatska smatra da sljedeći summit NATO-a, koji će se održati u rujnu 2014. u Velikoj Britaniji, treba biti summit proširenja te drži da Crna Gora i Makedonija zaslužuju pozivnicu za članstvo u Savezu, izjavila je u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja sudjeluje na ministarskom sastanku zemalja članica NATO-a

Sljedeći summit NATO-a održat će se 4. i 5. rujna u ljetovalištu Celtic Manor kod Cardiffa u Valesu, a današnji sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica prvi je u nizu sastanaka koji se održavaju u sklopu priprema za taj sastanak.

"Mi držimo neobično važnim i svakako ćemo na tome inzistirati da na dnevnom redu summita bude pitanje proširenja NATO-a. Mislimo da su zemlje iz naše regije spremne, Crna Gora je svakako spremna, a po mome mišljenju i Makedonija. Čini mi se da postoji određena podrška, ne samo Hrvatske nego i drugih zemalja da se proširenje dogodi i ja se nadam i mi ćemo svakako inzistirati na tome jer smatramo da je to važno ne samo za te zemlje nego i za pitanja stabilnosti i sigurnosti u regiji", rekla je novinarima ministrica Pusić.

Ona je dodala da se sada razgovora o zaključcima zadnjeg summita u Chicagu iz svibnja prošle godine, kada je jasno rečeno da je to posljednji summit koji nije summit proširenja. "Kod nekih članica postoji tendencija da se to sada zaboravi, ali mi smatramo i na tome smo vrlo aktivno radili kako se ne bi 11 mjeseci prije summita unaprijed odlučilo da ne bude proširenja", rekla je Pusić, dodajući da se u tome uspjelo i da je sada glavno tajnštvo NATO dobilo zaduženje da napravi prikaz svih zemalja aspirantica.

Osim Crne Gore i Makedonija, aspirantice za članstvo su još i Bosna i Hercegovina i Gruzija.

Najvažnija tema summita svakako će biti okončanje vojne misije u Afganistanu, najveće misije u kojoj je NATO sudjelovao u svojoj povijesti i koja se treba okončati do kraja sljedeće godine. Nakon okončanja borbene misije, saveznici bi trebali trebali sudjelovati u misiji potpore i obuke afganistanskih snaga sigurnosti.

Sporazum o modalitetima te buduće misije već je prihvatio afganistanski parlament, ali ga još uvijek odbija potpisati afganstanski predsjednik Hamid Karzai. Ministri zemalja članica NATO-a pozvali su ga da to potpiše što prije.

"Jasno da je bez potpisa neće biti misije", rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Ministrica Pusić je rekla da je Hrvatska vrlo aktivno sudjelovala u misiji u Afganistanu i da je "ponosna na način na koji je sudjelovala". Hrvatska će također sudjelovati i u potpornoj misiji nakon 2014. godine.

Ministrica Pusić je rekla Hrvatska u suradnji s afganistanskom vladom gradi u toj zemlji centar za obuku babica, koji bi trebao pomoći da se smanji golemi broj smrtnih slučajeva pri porodu.

U srijedu će ministri vanjskih poslova NATO-a odvojeno razgovorati s ruskim i gruzijskim šefovima diplomacije.