Svijet SPORAN PRIDJEV BOSANSKI

Bošnjački zastupnici će blokirati rad parlamenta RS

Bošnjački zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske blokirat će donošenje svih zakona na entitetskoj razini i takvo će stanje trajati sve dok u Ustavnom sudu RS ne bude uspostavljen mehanizam odlučivanja koji će onemogućiti preglasavanje Bošnjaka, najavili su u ponedjeljak u Banjoj Luci najviši enitetski dužnosnici iz reda bošnjačkog naroda.

Potpredsjednik Republike Srpske Adil Osmanović izjavio je kako će takva mjera slijediti u znak prosvjeda zbog činjenice da je Ustavni sud RS preglasavanjem prošli tjedan donio odluku kojom se dopušta brisanje pridjeva "bosanski" iz imena gradova Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica.

Klub Bošnjaka u parlamentu RS zbog toga za sada neće djelovati i neće se očitovati o prijedlozima zakona pa oni stoga neće moći biti ni usvojeni u redovitom postupku, objasnio je Osmanović.

Nametanje novog Zakona o lokalnoj samoupravi RS koji je entitetski parlament usvojio zahvaljujući činjenici da u njemu većinu čine srpski zastupnici i kojim je predviđeno ukidanje pridjeva "bosanski" iz imena dvaju gradova, Osmanović je opisao kao poniženje koje još jednom dokazuje da je ravnopravnost triju konstitutivnih naroda u tom entitetu tek mrtvo slovo na papiru.

Osmanović je istaknuo kako se ukidanje pridjeva "bosanski" može tretirati i kao napad na same temelje BiH kao države.

Izjavio je i kako očekuje da će na takve postupke reagirati visoki predstavnik Valentin Inzko.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još