Svijet SARKOZYJU NA ZNANJE

HRW: Zabrana burke je povreda ljudskih prava

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) ocijenila je u utorak da bi eventualna zabrana nošenja burke u Francuskoj bila povreda ljudskih prava

PARIZ - "Zabrana burke ne bi ženama donijela slobodu", rekao je u priopćenju direktor pariškog ureda HRW-a Jean-Marie Fardeau. "Time bi se samo obilježilo i marginaliziralo žene koje ju nose. Sloboda ispovijedanja vjere i sloboda savjesti jesu temeljna prava", dodao je.

JOBARD/SIPA"Takva zabrana koja ograničava ispovijedanje muslimanske vjere poslala bi novi signal mnogim francuskim muslimankama da nisu dobrodošle u vlastitoj domovini", ističe se u priopćenju.

U ponedjeljak je predsjednik Nicolas Sarkozy rekao pred francuskim parlamentarnim zastupnicima da burka nije "dobrodošla na području Republike".

Problem burki nije vjerski problem, to je problem dostojanstva žene. To je simbol pokornosti, potlačenosti. Burka neće biti dobrodošla u našoj Francuskoj Republici", rekao je Sarkozy.

Zastupnici francuske nacionalne skupštine u utorak su osnovali povjerenstvo za razmatranje pitanja nošenja burki, izvijestili su francuski mediji. Cilj povjerenstva će biti razmatranje tog pitanja bez stigmatizacije bilo koga, rekao je čelnik parlamentarne većine Bernard Accoyer.

Burka ja najzatvorenija ženska oprava kod muslimana, koja otkriva samo oči.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još