PAPA OPTUŽUJE

Bogate zemlje ucjenjuju siromašne

11.12.2008 u 15:23

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. optužio je bogate zemlje da 'ucjenjuju' siromašne uvjetujući svoju gospodarsku pomoć prihvaćanjem politike 'protivne životu' u godišnjoj 'poruci mira' objavljenoj u srijedu

VATIKAN- U tom dokumentu namijenjenom razmišljanju uoči dolaska Nove godine koja se uKatoličkoj crkvi slavi kao 'svjetski dan mira', Papa poziva vjernike da se uproces globalizacije uključe većom solidarnosti između bogatih i siromašnihzemalja.

Papa je žestoko napao tumačenje da je siromaštvo posljedica demografskihprilika i osudio je 'kampanje za smanjenje broja poroda koje se vode nasvjetskoj razini' ne poštujući 'dostojanstvo žene' i 'prava supružnika'.

 

Usto je osudio proširenost pobačaja koji je nazvao 'likvidacijom milijunanerođene djece u ime borbe protiv siromaštva' koja je 'u stvari ubijanjenajsiromašnijih ljudskih bića'.

Papa je izrazio žaljenje što zemlje kojima haraju pandemije poput AIDS-a 'moraju u borbi s bolesti trpjeti ucjenu onih koji svoju gospodarsku pomoćuvjetuju prihvaćanjem politika protivnih životu'.

 

Prema riječima poglavara Katoličke crkve, 'ljudi su bogatstvo a ne čimbeniksiromaštva'.