MILANOVIĆ U MOSTARU

'Neka vas čuva Bog, kao što kaže Vjeko'

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović izrazio je u utorak, prilikom otvaranja međunarodnog gospodarskog sajma u Mostaru, očekivanje da će sve zemlje regije biti uskoro članice EU založivši se za njihovo uključivanje u zajedničko tržište sa slobodnim protokom ljudi, roba i ideja te je posebice istaknuo kako će Hrvatska učiniti sve da barijere, koje će donijeti njezino skoro članstvo u EU, budu što manje. Prigoda je to bila da se okupe premijeri Srbije, Crne Gore i Hrvatske te predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda

Želučani problemi

Kako su objasnili iz protokola predsjedatelja Vijeća ministara BiH, premijer Milanović jutros zbog želučanih problema nije nazočio zajedničkom neformalnom susretu s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevandom te premijerima Srbije Ivicom Dačićem i Crne Gore Milom Đukanovićem.

Unatoč svim nesuglasicama u regiji, nema spora da je Europska unija zajednička budućnost - poruka je to koja je odaslana s međunarodnog gospodarskog sajma u Mostaru.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je da 1. srpnja ulazimo u sustav gdje ćemo biti mala država pa moramo biti potpuno otvoreni 'bez ali i bez zareza'.

Nećemo se postavljati iznad drugih, rekao je Milanović.

'Ne mogu svi biti apsolutni pobjednici, ali bitno je da u igri ima što manje gubitnika. Ni nad kim ne želimo, ni nad hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini, ni nad Bosnom i Hercegovinom, ni nad Crnom Gorom ni nad Kosovom ni nad Srbijom. Kao što kaže Vjeko 'Neka vas čuva Bog, ali pobrinite se malo i sami za sebe'.

'Želim da svi budemo u Europskoj uniji, ali još važnije da svi budemo dio zajedničkog tržišta u kojoj će ljudi, ideje, zamisli, inovacije putovati slobodno i u kojem neće biti barijera i u kojem će svi moći dobro živjeti, zaraditi i obogatiti se', rekao je Milanović na otvaranju XVI. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2013., kojemu je partner EU.

U Mostaru i Lorencin i Maras

Hrvatski premijer obišao je, s izaslanstvom u kojemu su bili i ministar turizma Darko Lorencin i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, sajamske prostorije te su se zaustavili na nekoliko štandova hrvatskih izlagača. U kraćem razgovoru se zadržao i s posebnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom. Na ovogodišnjem Sajmu gospodarstva Mostar 2013. sudjeluje više od 800 izlagača, a najveći ih broj dolazi iz Hrvatske.

Milanović je također ocijenio da mali narodi i zemlje moraju biti više otvoreni, napose u vremenu krize. Izrazio je žaljenje što će ulazak Hrvatske u EU značiti snaženje granica i procedura, dodajući da će Hrvatska sa svoje strane učiniti sve kako bi se te barijere, poštujući propise EU, što je moguće više smanjile.

'Time vam nastojimo pomoći, ali radimo i u vlastitom interesu RH da taj protok bude nesmetan, stalan i da svi od toga imamo koristi. Dakle, ne mogu svi biti apsolutni dobitnici, ali je bitno da u utakmici bude što je moguće manje gubitnika', dodao je.

Hrvatski premijer istaknuo je da je u povijesti u regiji bilo 'previše gubitnika' te da ni sada stanje nije dobro. 'Ova regija je vidjela previše gubitnika i na individualnoj i kolektivnoj razini. I odnosi u ovoj regiji i klima nisu dobri', rekao je i pozvao na jačanje suradnje, komunikacije i na međusobno ukazivanje na pogreške.

'Moramo puno razgovarati, biti puno u kontaktu, biti otvoreni jedni prema drugima, ukazivati međusobno na pogreške, ne kako mentori ili tutori, nego kao oni koji su unutra i vani, jer Hrvatska takvu ulogu nikada neće imati. Ulogu mentora i tutora ni nad kim ne želimo, ni nad hrvatskim narodom u BiH ni prema BiH, Crnoj Gori, Kosovu, Srbiji. Partnerstvo da, tutorstvo ne', poručio je Milanović.

Srbijanski premijer Ivica Dačić rekao je da se budućnost može graditi damo na zajedničkim interesima, neovisno u kojoj državi živjeli.

Unatoč jučerašnjoj odluci Vlade da odbije posljednju ponudu Bruxellesa vezanu uz Kosovo, Dačić kaže da je Srbija odlučna, da će ustrajati na punopravnom članstvu u Europskoj uniji i da će nastaviti provoditi politiku mira i stabilnosti jer 'godine koje su za nama moraju ostati u povijesti'.