ŽIDOVSKI MEDIJI

Izrael bi mogao ponoviti napad na Siriju

01.02.2013 u 19:00

Bionic
Reading

Izraelski mediji ocijenili su u petak da bi židovska država možda mogla biti prisiljena da izvede još jedan napad na Siriju ako operacija koja joj se pripisuje ne bude dovoljna da spriječi dopremu oružja libanonskom šijitskom Hezbollahu, savezniku Damaska i Teherana

Sirija je objavila da je izraelsko zrakoplovstvo u srijedu u zoru bombardiralo središte za vojna istraživanja između Damaska i libanonske granice, a sigurnosni izvori su izvijestili o izraelskom zračnom udaru na konvoj s oružjem na toj granici u noći na srijedu.

'Koliko god ta operacija bila sofisticirana, najvjerojatnije se neće ponoviti a da ne zapali čitavu regiju. To je bio jedinstven događaj', piše vojni analitičar dnevnog lista Yediot Aharonot.

'Ako signal poslan Sirijcima i Hezbollahu kojim im se poručuje da prekinu nekontrolirano kolanje oružja sirijske vojske nije primljen, izvođač napada morat će se razotkriti u sljedećoj operaciji', dodao je, smjerajući na tajnost napada koji je Izrael službeno prešutio.

Ipak, misli kako je malo vjerojatno da će odmah uslijediti odgovor u obliku raketiranja Izraela, ocijenivši pozitivnom činjenicu da je 'ministar obrane (Ehud Barak) dopustio otići u Njemačku gdje se održava konferencija ministara obrane'.

Izraelski napad na Siriju

Napadnuti konvoj 'neće biti posljednji', predviđa komentator istog lista, istaknuvši usto da 'Izrael neće moći zaustaviti sve konvoje'.

'Kemijsko streljivo jest problem, ali ni konvencionalne rakete nisu ništa manja prijetnja. Hezbollah jest problem, ali ni džihadističke skupine koje bi mogle zauzeti područje uz granicu s Golanom (sirijski teritorij pod izraelskom okupacijom) nisu manje opasne. Imat će iste rakete, isto streljivo, ali manje odgovornosti' nego šijitski pokret, dodao je.

I vojni stručnjak dnevnog lista Haaretza ističe neobičnost operacije, rekavši da 'ako je Izrael odlučio preuzeti rizik i djelovati u Siriji usprkos jasnom upozorenju Irana, možemo pretpostaviti da je to učinio zbog žurnih operativnih razloga, primjerice potrebe da spriječi dopremu posebnog oružja iz Sirije Hezbollahu'.