KRIJUMČARENJE CIGARETA

Žena i sin Slobodana Miloševića pod istragom

28.05.2009 u 14:02

Bionic
Reading

Protiv udovice i sina nekadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, Mirjane Marković i Marka Miloševića, pokrenuta je istraga radi oduzimanja imovine stečene kriminalom a pod sumnjom da su od 1996. do 2001. godine predvodili organiziranu kriminalnu skupinu krijumčara cigareta, piše u četvrtak beogradski dnevnik "Blic".

Odgovarajući na pitanje "Blica" o tome jesu li Mirjana Marković i Marko Milošević pod istragom, srbijanski državni tužitelj Slobodan Radovanović rekao je da "nitko nije zaštićen".

"Zakon propisuje za koja djela se može pokrenuti financijska istraga i svi koji se terete za ta djela, bez iznimke, naći će se pod istragom. Financijska istraga vodi se protiv onih koji su predstavljali vrh piramide organiziranog kriminala, ali i protiv osoba čija imena nisu poznata javnosti. Na svima njima će biti da dokažu podrijetlo imovine", kazao je Radovanović.

Za sada je, po njegovim riječima, istraga pokrenuta protiv 280 osoba u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Požarevcu i Smederevu, a očekuje se da će u prvim istragama biti oduzeta imovina u vrijednosti od oko 50 milijuna eura

Supruga i sin Slobodana Miloševića sumnjiče se za krijumčarenje cigareta od 1996. do 2001., čime su navodno ostvarili nelegalnu zaradu od više desetina milijuna tadašnjih nemačkih maraka.

Kako navodi "Blic", u dosadašnjoj istrazi, po navodima policije, ustanovljeno je da je Marko Milošević ušao u posao zahvaljujući osnivaču poduzeća "Tref rent-a-car" Vladimiru Kovačeviću Trefu, a prijateljstvo Kovačevića i Miloševića zasnivalo se na Markovu hobiju automobilskim utrkama.

Kovačević je uveo Marka u svoj trkački tim, a ovaj mu se odužio time što mu je preko majke omogućio krijumčarenje cigareta. Cigarete su krijumčarene tako što su u međugraničnoj zoni predstavljane kao neka druga roba koja treba biti prevezena kroz Srbiju.

U svim slučajevima je, kako navodi beogradski list, ključan bio telefonski poziv Mirjane Marković na broj tadašnjeg ravnatelja carine Mihalja Kertesa, a veći dio zarade Marka Miloševića, kako vjeruju istražni organi, još je prije svrgavanja Miloševića s vlasti 5. listopada 2000. prebačen na Cipar.

Od poznate imovine, kako se dodaje, Miloševići u Srbiji posjeduju vilu u elitnom beogradskom naselju Dedinju, obiteljsku kuću u Požarevcu, a Marko Milošević imao je nekoliko trgovina u Beogradu i Požarevcu, kao i diskoteku "Madona".

U tijeku je sudski spor između države i nasljednika Slobodana Miloševića vezano uz dedinjsku vilu "Mir", koju su Miloševići navodno otkupili za smiješno malu svotu.

Mirjana Marković i Marko Milošević nalaze se u bijegu i za njima je raspisana tjeralica Interpola. Njih dvoje se, po medijskim navodima, nalaze u Rusiji gdje su dobili azil.