u egzilu u moskvi

Prvi put nakon dugo vremena pojavio se Miloševićev sin, evo tko je on

15.06.2023 u 09:42

Bionic
Reading

Marko Milošević (49), sin bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića, pojavio se u javnosti prvi put nakon više od 20 godina

Snimljen je na otkrivanju spomenika svom ocu u društvu Aleksandra Zaldastanova, zvanog Kirurg, bliskog suradnika i prijatelja Vladimira Putina te vođe opskurne motociklističke skupine Noćni vukovi.

U videu, koji traje nešto manje od 50 sekundi, okupljenima se obratio Milošević na ruskom, ponavljajući očeve riječi ispisane na spomeniku: 'Nažalost, izgubili smo bitku, ali nadam se da nismo rat', piše Danas.rs.

'Kao što je napisano na ovoj ploči, mi smo nažalost bili proba onoga što se dogodilo u Rusiji i što se sada događa u Ukrajini. Jugoslavenska kriza, jugoslavenski ratovi su isti, samo je ovo sada u Ukrajini ubrzana varijanta. Mi smo, nažalost, bitku izgubili, ali rat, nadam se, nismo. Na našim greškama i na našoj sudbini Rusi su naučili lekciju i pobijedit ćemo! Za pobjedu', rekao je Milošević, dok je netko pored njega dodao 'Srbina čuva slava i Bog', a Zaldastanov je pokazao tri prsta.

Milošević je prije ovog javnog pojavljivanja viđen 2019. godine na kremaciji svoje majke Mire Marković u Moskvi.

Tko je bio Marko Milošević?

Privilegirani 'tatin sin', koji je prvi novac zaradio noseći gajbe, kako je tvrdio njegov otac, žario je i palio Srbijom i SR Jugoslavijom devedesetih godina prošlog stoljeća, dok mu je otac Slobodan Milošević bio predsjednik tih država.

Iz zemlje je pobjegao samo nekoliko sati nakon svrgavanja Miloševića starijeg 5. listopada 2000. godine. Otišao je u Rusiju preko Pekinga nakon što je optužen za umiješanost u organizirani kriminal, a za njim je raspisana Interpolova tjeralica.

Optužen je i da je 2. svibnja 2000. u središtu Požarevca s tjelohraniteljima i suradnicima usred dana brutalno pretukao trojicu pripadnika Otpora pištoljem koji je držao u ruci. Fotografija unakaženog lica Radojka Lukovića postala je jedan od simbola otpora Miloševićevoj diktaturi, podsjeća Danas.rs.

Prema optužnici, sudilo mu se i za zlostavljanje aktivista Zorana Milovanovića, odnosno da ga je tukao i prijetio mu uključenom motornom pilom da će ga isjeći na komade i baciti u rijeku Veliku Moravu. Postupak protiv njega zastario je 2012. godine.

Ime Marka Miloševića pojavilo se u policijskoj akciji Mreža protiv organiziranih skupina krijumčara cigareta. Prema policijskim podacima, ne samo da je uzimao postotak od drugih državnih skupina krijumčara cigareta, nego ih je švercao i sam, ali uz podršku cijelog državnog sustava.

Njegova se zarada procjenjuje na nekoliko stotina milijuna njemačkih maraka. Bivši osuđivani načelnik državne sigurnosti Srbije Radomir Marković priznao je da je novac nošen u Moskvu.

U jednom od rijetkih intervjua Milošević je iz Moskve poručio: 'Ako smo ukrali nešto novca, neka kupe lijekove za djecu.'

Dok je šefovao Srbijom, u Požarevcu je imao luksuzni noćni klub Madonna, u kojem se okupljala elita undergrounda istočne Europe, a otvorio je i zabavni park Bambiland na oko 50 hektara prostora tvornica Bambi.

O njegovom životu nakon bijega iz Srbije vrlo se malo zna.

Prema medijskim informacijama, on i njegova majka su krajem 2007. godine dobili politički azil u Rusiji, a utočište su pronašli u Moskvi. Postoje priče da je prije više od desetljeća dobio kćer s Ruskinjom, da se bavi unosnim poslom, ali i da je vođa kriminalnih mafijaških klanova. Neki ruski portali također su pisali da je ostao vjeran svojoj velikoj ljubavi - automobilima i motorima.

Njegova nevjenčana supruga Milica Gajić i njegov sin, koji nosi isto ime kao otac, žive u Srbiji, točnije u Požarevcu. Prema informacijama, Marko stariji je sinu prepisao kuću za koju se svojedobno govorilo da je želi prodati za milijun eura.