NIKOLIĆ SKRENUO

'Haški sud je formiran da bi se sudilo Srbima'

29.11.2012 u 14:28

Bionic
Reading

Odluka Haškog suda da oslobodi bivšeg zapovjednika OVK Ramuša Haradinaja ne temelji se na pravdi i pravu i osnovnim postulatima na kojima bi trebalo biti utemeljen taj sud

Haški sud je očigledno formiran da bi se sudilo srpskom narodu, navodi se u priopćenju predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

'Nažalost, obistinilo se očekivanje da će Haški sud osloboditi Ramuša Haradinaja optuženog za ubojstva, okrutno postupanje, nehumane postupke, kršenje zakona i običaja ratovanja nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru takozvane OVK u Jablanici 1998 godine', stoji u priopćenju srbijanskog predsjednika.

Oslobađanjem Haradinaja, navodi se dalje, pokazalo se loše snalaženje misije na Kosovu, nepoznavanje mentaliteta većinskog stanovništva i nesposobnost da se zaštiti 29 svjedoka ključnih za inkriminirajuću presudu.

'Za stravične zločine nad kosovskim Srbima nitko neće biti osuđen. Takve presude potiču separatizam, otežavaju napore na uspostavljanju mira u regiji, poništavaju dosadašnje napore u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i povećavaju euroskepticizam u srpskom narodu', poručio je Tomislav Nikolić putem priopćenja.

Dačić ublažio retoriku

Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u četvrtak oslobađajuću presudu Ramushu Haradinaju, bivšem zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kao očekivanu i 'posljednju u nizu političkih, a ne pravnih i pravednih presuda Tribunala', ali je istaknuo da će 'Srbija, unatoč tome, nastaviti pregovore s Prištinom, jer je to u njenom interesu'.

'U interesu je Srbije i nastavak dijaloga i eurointegracija', istakao je Dačić u izjavi državnoj agenciji Tanjugu na vijest iz Haaga o oslobađanju Haradinaja.

Dačić je naglasio da će i ova presuda, kao i presuda hrvatskim generalima, 'otežati proces pomirenja u regiji', ali da će Srbija nastaviti dijalog s Prištinom.

Dačić je idući takav sastanak najavio za 4. prosinca.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak je i na ponovljenom suđenju oslobodio svake odgovornosti za ratne zločine bivšeg kosovskog premijera i ratnog zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramusha Haradinaja.

Sud je oslobodio svake odgovornosti i drugu dvojicu optuženika Lahija Brahimaja i Idriza Balaja, također zapovjednika u OVK-u, te naložio i njihovo puštanje na slobodu.

Sud je utvrdio da nije postojao udruženi zločinački pothvat kao što je bilo navedeno u optužnici.

Haradinaj i njegovi suradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj optuženi su kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tijekom 1998. nad svojim žrtvama Albancima, Srbima, Romima, Crnogorcima, uglavnom neistomišljenicima OVK ili onima za koje su mislili da su im protivnici.