Svijet KASNO IZDANO UPOZORENJE

Tsunami izazvan potresom stigao do Havaja

Tsunami izazvan potresom magnitude 7,7 po Richteru uz obalu Kanade stigao je u subotu navečer po mjesnom vremenu do Havaja, a vlasti su prethodno pozvale 100 tisuća stanovnika da odu na viša područja

Prvi val koji je stigao do Havaja visok je oko metra i nešto je manji nego što se očekivalo. Neki su znanstvenici predviđali da bi prvi val mogao dosezati dva metra. No, očekuje se dolazak drugih.

Upozorenje na tsunami izdano je relativno kasno, zbog prve zbunjenosti među znanstvenicima oko podmorskog epicentra potresa, i izazvalo je masovne prometne gužve i zastoje jer su stanovnici vozilima krenuli u masovan egzodus iz niskih obalnih područja prema višim.

222836,222259,221811,221748

Gradonačelnik Honolulua Peter Carlisle objavio je da je svo osoblje policije i službi za izvanredne situacije povučeno iz zona u kojima se očekuje poplava i da su svi koji su prekršili naredbu o evakuaciji sada prepušteni sami sebi. Osobama koje su zaglavile u prometnim gužvama preporučeno je da napuste vozila i pješice se upute prema višim područjima.

Snažan potres magnitude 7,7 po Richteru pogodio je u subotu navečer zapadnu obalu Kanade, stotinjak kilometara južno od otočja Haida Gwaii, priopćio je američki geofizički institut (USGS). Epicentar potresa bio je 139 kilometara južno od grada Masseta na dubini od deset kilometara.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još