REAKCIJE IZ HRVATSKE

'Nobelovac je propustio mirovno djelovati u bivšoj Jugoslaviji'

12.10.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Dodjela Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji zbog njezinih 'povijesnih zasluga u ujedinjenju kontinenta' izaziva, očekivano, podijeljene reakcije javnosti. 'To je dobar sadržaj, ali adresat više ne stanuje na toj adresi', komentirao je za tportal politički analitičar Žarko Puhovski

'To izgleda kao da nekome dajete nagradu zato što su tu nagradu zaslužili njegovi roditelji', ocijenio je Puhovski.

Europska unija, podsjeća, nasljednica je jednog spektakularno uspješnog pokušaja pomirbe nakon Drugog svjetskog rata, ali to se dogodilo u 50-im godinama, dakle prije više od pola stoljeća.

MVEP: EU - jamstvo mira 

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je uodgovoru za tportal navelo da je EU jamstvo mira i stabilnosti. 

'Nobelova nagrada za mir dodijeljena Europskoj uniji za nas je, kaobuduću članicu – velika čast, ali i obaveza, s obzirom da je Hrvatskaprva postkonfliktna zemlja (osim naravno zemalja utemeljiteljica nakonDrugog svjetskog rata) koja ulazi u Europsku uniju i zemlja koja jeduboko svjesna značenja stabilnosti i mira, posebno u našoj regiji. AEuropska unija je jamstvo mira i stabilnosti', stoji u komentaru MVEP-a.

Nakon toga se EU razvijala na temelju ostvarene pomirbe, ali sama EU kao postojeća institucija se tom pomirbom nije bavila. Ona je, dapače, u većem broju svojeg članstva sudjelovala u nepotrebnim ratovima koje su Amerikanci vodili posljednjih desetak godina, upozorava Puhovski.

'I konačno, neposredna prethodnica Europske unije, Europska zajednica, očito je propustila mirovno djelovati na području bivše Jugoslavije', zaključuje Puhovski.

Jakovina: EU nije bez grijeha, ali dobre stvari ipak pretežu

Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir pomalo je iznenadila povjesničara Tvrtka Jakovinu, ali mu ipak nije potpuno nejasna.

'Što se tiče širenja zone mira, zaustavljanja ratova na europskom kontinentu, brige za ljudska prava i širenja prava različitih manjina, u tom smislu EU je napravila ili značila veliku stvar. To je povijesni, milenijski projekt koji je sigurno od Starog kontinenta napravio demokratičniju, mirniju, slobodniju zonu. U tom smilsu mogu razumjeti dodjelu Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji. Naravno, istovremeno ne trebamo gubiti iz vida kontekst dosadašnjih dodjela Nobelovih nagrada za mir, koje su često završile u rukama onih koji i nisu imali isključivo nespornu mirotvornu biografiju, pa tako ni EU', rekao je Jakovina.

Europska unija sigurno nije bez grijeha: nije se iskazala na području ratova u bivšoj Jugoslaviji, ne može riješiti ili ne rješava, strogo gledajući, pitanje ljudskih prava Roma, Rusa u baltičkim zemljama itd, precizira Jakovina, zaključujući da dobre strane Europske unije ipak pretežu nad propustima.

Više o ovogodišnjoj Nobelovoj nagradi za mir pročitajte ovdje