PROCES PROTIV PAPINOG SOBARA

Kako novinari prate Vatileaks? Ne smiju poslati ni tweet

30.09.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Ne smiju poslati ni tweet preko interneta, a kamoli agencijsku informaciju ili breaking news. Nakon procesa moraju doći u dvoranu (sala stampu vatikanu) i iznijeti nama ostalima sve što se događalo

Proces afere Vatileakes, kako je nazvano curenje informacija iz Vatikana, trajat će kratko. Na svjedočenje je pozvan i papin osobni tajnik mons. Georg Gänswein. To su dvije činjenice kojima je danas u talijanskim glasilima posvećen najveći prostor u izvješćima s jučerašnjeg ročišta prvog važanog kaznenog procesa u Državi Grada Vatikana održanog u Palači državnog suda protiv bivšeg papina sobara Paola Gabrielea (50) i informatičara Claudija Sciarpellettija (48). Sljedeće ročište, ali samo protiv Gabrielea, jer će se Sciarpellettiju suditi na odvojenom procesu, održat će se 2. listopada s početkom u devet sati i cijeli proces bi se mogao zaključiti u tom prvom tjednu listopada. Naime, predsjednik tročlanog sudskog vijeća Giuseppe Dalla Torre kazao je da bi se sve moglo zaključiti u ukupno još četiri audijencije, odnosno tijekom sljedećeg tjedna.

U utorak će biti saslušan Gabriele, optužen samo za krađu i posjedovanje povjerljivih dokumenata, ali ne i za njihovo iznošenje izvan Vatikana. Nije on novinaru i piscu Gianluigiju Nuzziju dao materijal za knjigu 'Njegova svetost – tajni spisi Benedikta XVI.' objavljenu u svibnju ove godine u kojoj se govori o 'krtici' koja iznosi povjerljive dokumente iz Vatikana. Tiskane su i fotokopije tih pisama. Gabriele je u istražnom postupku priznao svoju krivicu, dodavši da je bio vođen željom da raščisti stanje u Vatikanu i zaštiti Papu. No priznanja u istražnom postupku nisu odlučujuća za proces, jer se do njih moglo doći prisilom ili podmićivanjem. Gabriele bi u utorak mogao izraziti svoju nevinost u cijelom slučaju Vatileaks.

Sciarpelletti je, na primjer, u istražnom postupku izjavio da mu je jedno pismo dao Gabriele, a sada je njegov odvjetnik kazao da mu je pismo uručio jedan monsignor za Gabrielea. Dakle, tijekom procesa se može opovrgnuti sve ono što je kazano u istražnom postupku.

Bitna će, stoga, biti svjedočenja. Ima osmero svjedoka u procesu protiv Papina bivšeg sobara. Drži se da će ključno biti ono Papina osobnog tajnika mons. Georga Gänsweina, koji je znao koja sve pisma dolaze na Papin stol. No svjedočit će i Cristina Cernetti, jedna od četiri laikinje koje rade u Papinim odajama, koja bi, također, trebala znati kakvo je kolanje dokumenata u apostolskoj palači. Svjedočit će i šestorica agenata vatikanske žandarmerije: Giuseppe Pesce, Costanzo Alessandrini, Luca Cintia, Stefano De Santis, Silvano Carli i Luca Bassetti.

Procjena talijanskih listova jest da će Sciarpelletti, koji nije ni bio uhićen, biti oslobođen optužbe. Gabriele, koji je bio uhićen 23. svibnja ove godine, mogao bi biti kažnjen s najviše četiri godine zatvora, ali ako će dobiti i pola od toga, bit će mnogo. Vatikan želi cijeli proces što prije okončati.

Inače, tročlana kardinalska komisija (Julian Herranz, Jozef Tomko i Salvatore De Giorgi) koju je imenovao Benedikt XVI. za istraživanje u aferi Vatileakes, završila je svoj posao. Predala je Papi izvješće, koje neće doći na proces. Riječ je dvjema stvarima. Premda je Gabrieleova odvjetnica Cristina Arru na prvom ročištu zatražila da se i to izvješće priloži sudskim dokumentima, prijedlog je odbacilo sudsko vijeće s obrazloženjem da je kardinalska komisija utemeljena na osnovu kanonskog zakonika, a ovo je kazneni proces u kojem kanonska prava nemaju utjecaja.

Ima glasila koji spočitavaju Vatikanu da je zabranio pristup novinarima i da proces želi držati u tajnosti. No oni se pravdaju time što je sudnica stvarno mala te nema mjesta za veći broj novinara. Dakle, može prisustvovati svakom ročištu samo deset novinara, od kojih je šest fiksnih, a ostala četiri se rotiraju. Šestorica fiksnih novinara su s Vatikanskog Radija i vatikanskog glasila Osservatore Romano, te iz četiri svjetske agencije (AFP, ANSA, AP i Reutersa). Ta četiri novinara također su akreditirana pri Svetoj Stolici, kao i svi ostali koji žele prisustvovati procesu. Ostalu četvoricu se izabire tajno, odnosno jedna kolegica izvlači njihova imena iz bubnja. Za ročište 2. listopada iz bubnja su izvučeni: Andres Beltramo (Notimex), Ignazio Ingrao (Panorama), Paddy Agnew (The Irish Times) i Robert Mickens (The Tablet).

Svih deset novinara se mora strogo pridržavati pravila poola novinara akreditiranih pri Svetoj Stolici, kakva postoje i kada se Papu prati na putovanjima. Oni svojom prisutnošću ne smiju ništa, nikakvu informaciju, zadržati za sebe. Sve moraju iznijeti ostalim kolegama. Ne smiju ni poslati neki tweet u internet, a kamoli agencijsku informaciju ili breaking news. Nakon procesa moraju doći u dvoranu (Sala stampu Vatikanu) i iznijeti ostalima sve što se događalo. Kada završi taj susret, embargo na slanje informacija traje još 15 minuta kako bi svi novinari mogli doći do računala i poslati informaciju. Nitko od onih koji prate proces ne smije pisati u prvom licu, recimo 'vidio sam kako se Gabriele osmijehnuo'. Novinarski pool znači da oni koji prisustvuju jednom događaju jesu oči i uši ostalih novinara na tome mjestu.

Inače, na ulazu u sudnicu novinari moraju, kao što je to uobičajeno, ostaviti svoje mobitele, a nisu mogli unijeti ni vlastitu kemijsku olovku jer bi u njoj mogao biti magnetofon ili sičušna TV-kamera. Dobili su kemijske iz Vatikana. 'Ali ni to nije neuobičajeno. Čak se na nekim važnim ispitima na sveučilištima, naprimjer za dobivanje doktorata, ispit ne može pisati s vlastitom olovkom, već se svima podijele provjerene. Dakle, ništa neuobičajenog u Vatikanu', piše agencija VLM.