MILANOVIĆ S ISELJENICIMA

'Moja Vlada želi počistiti kuću i uvesti novu vrstu discipline prema državi'

26.09.2012 u 07:25

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović, koji u New Yorku sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, poručio je hrvatskim iseljenicima u tom gradu da nije došao držati promotivne govore, nego se sresti s hrvatskim državljanima što smatra svojim elementarnim poslom.

'Morate znati, jer je jako važno, da mi kad idemo izvan Hrvatske ne idemo po glasove, posebno to kažem kad idem u Bosnu i Hercegovinu, tu nema nikakve kalkulacije i to nije samo poslovna nego i emotivna stvar', rekao je Milanović na početku susreta.

Pojasnio je da je prema njegovu mišljenju Hrvatska trenutno u jednako teškoj situaciji kao i bilo koja druga zemlja u Europi ili regiji. Vjerujem da ćemo iz toga izaći relativno brzo, naravno ne preko noći, nastavio je hrvatski premijer.

'Kriza će trajati, a za nered koji je napravljen trebat će ne samo nama, nego i drugim vladama možda dva, čak i tri mandata da se stvari restituiraju i krenu novim smjerom', istaknuo je Milanović. Dodao je da njegova vlada želi počistiti kuću i uvesti novu vrstu discipline prema državi.

To dosad nije bilo tako i mi ćemo to probati učiniti takvim neovisno o ideologiji i političkoj pripadnosti, posebice kad je riječ o represivnim službama poput policije ili vojske gdje se držimo visokih standarda, rekao je Milanović.

No, kako je nastavio, glavni je zadatak optimalizirati hrvatske gospodarske resurse jer je sve drugo u ovom trenutku manje važno. Ti su resursi veliki zbog hrvatskog položaja i uz dobru organizaciju to ne bi trebao biti veliki zadatak, ustvrdio je Milanović i dodao da Hrvatska ima najraznolikiju naciju – po jeziku, kulturi, kulinarstvu i mnogim drugim stvarima. Zato je voditi hrvatsku političku zajednicu za svaku vladu i političku stranku komplicirano, kazao je premijer.

Na kraju svog obraćanja iseljenicima u New Yorku Milanović je poručio da Hrvatska uskoro ulazi u Europsku uniju što nudi mnoge mogućnosti koje samo treba znati iskoristiti te da tu 'vidi šansu'.

'Hrvatska predana UN-ovoj arhitekturi za izgradnju mira'

Ranije, na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda na sastanku na visokoj razini 'Izgradnja mira – put ka održivom miru i sigurnosti', skupu što ga je organizirao Bangladeš kao predsjedavajući UN-ove Komisije za izgradnju mira, a Hrvatska je jedna od supredsjedateljica.

'Moja je zemlja spremna preuzeti svoj dio odgovornosti u stvaranju relevantnijih, učinkovitijih i jačih struktura za izgradnju mira', rekao je Milanović.

Istaknuo je pritom da se UN-ova komisija nedvojbeno etablirala kao poveznica između različitih UN-ovih tijela u stvaranju arhitekture izgradnje mira, no još uvijek traži svoje pravo mjesto i punu primjenu svojih potencijala.

'Moderna izgradnja mira u društvima koja su prošla kroz sukobe utemeljena je na opće prihvaćenim načelima koje Hrvatska u potpunosti podupire, no kako bi ta načela u potpunosti zaživjela moramo stvoriti prikladne uvjete za njihovu provedbu', kazao je Milanović.

Zato treba poboljšati koordinaciju između glavnih aktera kako bi se krajnji rezultat doveo do maksimuma, a naglasak treba staviti na pravovremeno, održivo i predvidljivo financiranje što uključuje i suradnju s međunarodnim financijskim institucijama. Također, treba ojačati partnerstvo s vladama zemalja koje su izašle iz sukoba te pozorno slušati njihovo mišljenje što će ponovno potvrditi ključne koncepte kredibiliteta, učinkovitosti i odgovornosti, zaključio je premijer Milanović u svom govoru na sastanku o izgradnji mira.