HLAĐENJE ODNOSA S IZRAELOM

Abas predložio poništenje povjesnog sporazuma iz Osla

18.09.2012 u 21:44

Bionic
Reading

Palestinski predsjednik Mahmud Abas krajem tjedna je predložio poništenje sporazuma iz Osla s Izraelom, izjavio je u utorak član izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Vasel Abu Jusef

Jusef je za AFP izjavio da je Abas zamisao o poništenju sporazuma iz Osla i njima pridruženih dogovora o ekonomiji i sigurnosti 'na sastanku palestinskog vodstva u subotu i nedjelju'.

Dodao je da su 'članovi palestinske uprave imali podijeljena stajališta o tom pitanju pa je odlučeno da se odluka o tome odgodi do sljedećeg okupljanja' koje se treba održati nakon Abasovog povratka s Opće skupštine UN u New Yorku.

Abu Jusef naglasio je da je 'palestinska uprava sad prvi put razmatrala pitanje sporazuma iz Osla od njihovog potpisivanja 1993.' Palestinska samouprava prije deset dana zatražila je od Izraela da se ponovno pregovara o protokolu iz Pariza, potpisanom 1994., koji uređuje gospodarske odnose između dviju strana, zbog teškog socijalnog stanja na palestinskim područjima.

Sporazum iz Osla bio je prekretnica u palestinsko-izraelskom sukobu, prvi izravan sporazum između Izraela i palestinskih političkih predstavnika iz PLO-a. Zamišljen je kao okvir za odnose između Izraela i buduće palestinske države, kad se riješe sva neriješena pitanja konačnog statusa dviju država, a potpisali su ga vođa PLO-a Jasera Arafat i tadašnji izraelski premijer Yitzhak Rabin, kojeg je dvije godine poslije ubio izraelski ekstremist.