Širi se CRNO-BIJELA FOTOGRAFIJA

Zlatni dani Bauhausa: Je li ovo autentična slika plaže u Palestini prije Izraela?

24.04.2024 u 08:11

Bionic
Reading

Na društvenim mrežama kruži fotografija koja prikazuje plažu u Palestini, a navodno datira iz 1944. godine

Je li ovo autentična fotografija plaže u Palestini prije osnivanja Izraela? Društvenim mrežama kruži fotografija koja prikazuje plažu izgrađenu kao vrhunski primjer arhitekture Bauhausa.

Dok bjesni rat Izraela i Hamasa, društvenim mrežama širi se fotografija s nekoliko verzija slične tvrdnje. U objavama na društvenoj mreži X tvrdi se da je fotografija snimljena u Palestini, prije cionizma i prije osnutka Izraela.

Jedna od objava na X-u imala je 5,7 milijuna pregleda, 17.600 lajkova i više od 6.000 dijeljenja. Fotografija se pojavila i na Redditu, s oznakom "imperijalizam", gdje je 'upovoteana' 5100 puta, piše portal Snopes.

Koje je godine snimljena fotografija?

Fotografiju je teško datirati. Pretraživanje obrnute slike pomoću TinEyea i Googlea dovelo je do nekoliko referenci za ovu sliku, koje sve potvrđuju da je to pogled iz zraka na dio šetališta u Tel Avivu. Jedna od referenci je katalog izložbe iz 2013., naziva 'Bijeli grad: arhitektura Bauhausa u Tel Avivu' u muzeju Ermitaž u Sankt Petersburgu.

Drugi je post na blogu iz 2013., koji uključuje fotografiju knjige iz 2002. pod naslovom "Bauhaus Tel Aviv", autora Nahouma Cohena. Post na blogu datira fotografiju u 1940. godinu, vjerojatno citirajući knjigu.

Na eBay stranici trgovca starinskim i starinskim fotografijama postoji slična fotografija, naslovljena "Epski pogled iz zraka na POVIJESNI grad TEL AVIV Izrael VINTAGE 1953 Press Photo. Možete je pogledati OVDJE. Na poleđini fotografije piše: Na ovom tekstu postoji pečat ljubičastom tintom koji kaže "PRIMLJENA REFERENTNA KNJIŽNICA ISPITIVAČA 12. TRAVNJA 1953."

Fotografija prikazuje manje izgrađen krajolik, manja stabla i nekoliko ljudi na plaži, što ukazuje da je možda snimljena ranije od fotografije u viralnim objavama.

Ipak, portal Snopes upotrijebio je ovu informaciju u pretrazi na газетama.com, stranici koja prikuplja novinske arhive, i pronašao nekoliko referenci na članke koji su objavili ovu fotografiju 12. travnja 1953. i danima kasnije - koristeći Gottgetreuov članak i dio ili sve gore citiranog naslova.

Nažalost, čak ni ovaj datum i pečat ne mogu jamčiti da je fotografija snimljena 1953. godine, budući da tiskovne prakse u vezi s korištenjem slika u to vrijeme nisu bile tako rigorozne kao što mogu biti u 21. stoljeću. Osim toga, duboko zaranjanje u povijest Tel Aviva potvrđuje da je ova obala najvjerojatnije izgrađena 1930-ih.

Bauhaus i Tel Aviv

Čim je Adolf Hitler izabran za njemačkog kancelara 1933. godine, tisuće Židova napustilo je Njemačku u Mandatnu Palestinu. Val iseljavanja pojačao se 1935., kada su na snagu stupili Nürnberški rasni zakoni — koji su njemačkim Židovima oduzeli prava. To se nastavilo do 1939., kada je Hitler napao Poljsku, a Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo objavile rat. Godine 1941. Hitler je odlučio da će se umjesto poticanja židovske emigracije iz Europe, usredotočiti na istrebljenje Židova.

Hitlerov uspon na vlast također je izazvao zatvaranje umjetničke škole Bauhaus 1933. Prema novinarki i dobitnici Pulitzerovog centra Verónici Zaragoviji, nacisti su bili neprijateljski raspoloženi prema Bauhausu "jer je bio avangardan i utopistički. Zato što su neki njegovi članovi imali veze Sovjetskom Savezu ili komunistima, drugi su bili Židovi." To je dovelo do toga da najmanje polovica studenata i profesora napusti Njemačku, ali umjesto da označi kraj Bauhaus pokreta, to je dovelo do njegovog ponovnog oživljavanja drugdje u svijetu - osobito u Tel Avivu.

Tridesetih godina prošlog stoljeća Tel Aviv je bio usred građevinskog procvata. Osnovali su ga Židovi pod osmanskom vlašću 1906. godine, a prvo ime bilo je Ahuzat Bayit ("kuća" na hebrejskom). Kako bi zaobišao zakone koji su zabranjivali prodaju zemlje židovskim podanicima Osmanskog carstva, židovski bankar po imenu Jacobus Kann iskoristio je svoje nizozemsko državljanstvo da kupi prvih 60 parcela na svoje ime.

Izgradnja Tel Aviva ozbiljno je započela 1920-ih, a ubrzala se 1930-ih dolaskom židovskih njemačkih emigranata. Tajming je pridonio pretvaranju Tel Aviva u dragulj Bauhaus arhitekture. Zaragovia je napisao:

"Učenici i učitelji koji su otišli proširili su dizajn Bauhausa i pomogli mu da procvate diljem svijeta, uključujući SAD i Izrael. Kao u Tel Avivu — gradu u kojem sam živio otprilike godinu dana nakon fakulteta. Oko 4000 zgrada pod utjecajem Bauhausa — koje su projektirali židovski arhitekti, od kojih su neki studirali na Bauhausu — raspoređeno je po gradu. Imaju ravne krovove, balkone i jednostavne ravne ili krivudave linije."

Više od 4000 zgrada, izgrađenih 1930-ih, postalo je zajednički poznato kao Bijeli grad. Bijeli grad je 2003. godine uvršten u UNESCO-ov centar za svjetsku baštinu kao zaštićeno mjesto (vidi kartu zaštićenih područja). Architecture Digest je 2019. objavio članak u kojem su predstavljeni neki od najboljih primjera ove arhitekture u Tel Avivu.

Ukratko, fotografija je snimak ranih dana Tel Aviva. Iako je osnovan pod osmanskom vlašću, izgradila ga je rastuća zajednica Židova tijekom britanskog mandata nad Palestinom. Drugim riječima, ovo je grad koji je stvorio cionistički pokret prije osnutka Izraela.

Snopes je 2023. godine istraživao prikazuje li neka druga fotografija ulicu u Jeruzalemu prije osnutka Izraela.