OBAMIN NALOG

Zastave na pola koplja na sprovodu Armstronga

27.08.2012 u 22:26

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama naložio je da se za sprovoda Neila Armstronga, koji bi trebao biti održan u petak, zastave spuste na pola koplja, izvijestili su u ponedjeljak mediji u SAD-u

Obama je taj nalog izdao 'u znak poštovanja prema Neilu Armstrongu'.

Američki predsjednik razmatrao je i održavanje državnog sprovoda za Armstronga, prvog čovjeka koji je hodao po Mjesecu, no problem je to što je Armstrong bio izrazito povučen čovjek te njegova obitelj ne želi javni događaj i planira privatni sprovod na području Cincinnatija.

Zamisao o državnom pogrebu iznio je republikanski zastupnik u Kongresu Bill Johnson 'kako bi svaki Amerikanac mogao odati počast tom junaku'.

Državni pogrebi u SAD-u se obično organiziraju za bivše predsjednike, a posljednji je put to pravilo prekršeno 1964. za generala Douglasa MacArthura, koji se proslavio u Drugom svjetskom ratu i Korejskom ratu.

Američki astronaut Neil Armstrong, prvi čovjek koji je kročio na Mjesec, preminuo je u subotu u 82. godini života. Armstrongu je početkom kolovoza ugrađena srčana premosnica, samo dva dana nakon njegova 82. rođendana 5. kolovoza, a umro je od komplikacija nakon te operacije, objavila je obitelj.