BRITANCI MU NE DAJU DA ODE

Assange bi mogao u veleposlanstvu ostati mjesecima

16.08.2012 u 21:50

Bionic
Reading

Pravna zbrka u vezi s boravkom Juliana Assangea u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu mogla bi se otegnuti unedogled, priznao je u četvrtak britanski ministar vanjskih poslova William Hague, odbacivši zasad, čini se, mogućnost upada u zgradu veleposlanstva.

Na tiskovnoj konferenciji u Londonu Hague je rekao da je Velika Britanija "razočarana" što je Quito u četvrtak dao politički azil Assangeu koji je u Švedskoj optužen za silovanje. Potvrdio je da ne postoji mogućnost da potonji slobodno izađe iz Velike Britanije, pošto se 19. lipnja sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo.

"Nećemo dopustiti Assangeu da slobodno izađe iz Velike Britanije i nema nikakva pravnog temelja da to učinimo", dodao je.

Odgovarajući na pitanje može li takva situacija potrajati mjesecima i godinama, Hague je rekao: "Moguće je", rekavši čak da se može otegnuti i kroz "dulje" vremensko razdoblje. Dodao je da nema "vremenske granice" za rješavanje tog problema.

Ujedno je odbacio izjave Ekvadora da bi Britanci mogli "zauzeti veleposlanstvo".

Ministar je također istaknuo da stvar nije "povezana s Assangeovim radom u WikiLeaksu", nego sa švedskim uhidbenim nalogom. "Nema nikakve nagodbe s SAD-om", rekao je.

"Britanci ga moraju izručiti Švedskoj" koja je "naš dobar partner na mnogim poljima i prijateljska demokracija u Europi", kazao je.

Rekao je da London "i dalje daje prednost diplomatskom rješenju" i da su Britanci od 19. lipnja "ustrajno surađivali" s Quitom radi "pronalaženja međusobno prihvatljivog rješenja".

Velika Britanija, dodao je, "ne prihvaća načelo diplomatskog azila", koje "ni izdaleka nije opće načelo" i "ne prihvaća nikakav pravni instrument koji bi je prisilio da prizna diplomatski azil koji bi inozemno veleposlanstvo odobrilo u ovoj zemlji".

"Osim toga, dodao je, čak i ako bi neka zemlja priznala takav azil, propisano je da se on ne smije koristiti za izbjegavanje redovitog sudbenog progona. A ovdje je to slučaj".

Hague je još kazao da su britanske vlasti "zajamčile" Ekvadoru da će štititi Assangeova prava.

Washington niječe pritisak na London

Washington je u četvrtak rekao da ni na koji način nije umiješan u spor Velike Britanije i Ekvadora u vezi sa sudbinom osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, zanijekavši da je činio bilo kakav pritisak na London.

Odgovarajući na pitanje o mogućem američkom pritisku na Veliku Britaniju kako bi se Juliena Assangea, koji se već dva mjeseca krije u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, izručilo Švedskoj koja ga traži zbog navodnog silovanja, glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland izjavila je da ne raspolaže "nikakvim informacijama koje bi to potvrdile".

Švedska je za 41-godišnjim australskim osnivačem WikiLeaksa izdala uhidbeni nalog zbog optužba za silovanje i napastovanje dviju Šveđanki u kolovozu 2010.

Assange želi spriječiti izručenje Švedskoj jer se boji da će ga ta zemlja poslije predati SAD-u, gdje bi mogao biti osuđen na tešku kaznu zbog toga što je njegova mrežna stranica objavila 250.000 američkih diplomatskih brzojava.

"Riječ je o pitanju koje se tiče samo zemalja u sporu i ne kanimo se miješati", istaknula je Nuland pred novinarima.

Assange se 19. lipnja sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu.

Vlasti u Qitu su odlučile u četvrtak da će mu dati politički azil, ali je britanska vlada odlučna ispuniti svoju obvezu i izručiti ga Švedskoj.