Svijet OŠTAR PAD BDP-A

Britanija u dubljoj recesiji nego se očekivalo

Britansko gospodarstvo u drugom je tromjesečju ove godine zapalo u dublju recesiju nego se očekivalo, što pojačava pritisak na vladu premijera Davida Camerona da ublaži mjere proračunske štednje

Britanski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u drugom tromjesečju 0,7 posto u odnosu na prva tri mjeseca ove godine, pokazali su službeni podaci objavljeni u srijedu. Analitičari su u prosjeku očekivali njegov pad za 0,2 posto.

Ured za nacionalnu statistiku objavio je da je BDP vjerojatno smanjen zbog dodatnog praznika u lipnju povodom proslave 60. godišnjice vladavine kraljice Elizabete II, a i kišovito vrijeme bi mogao biti razlog.

To je peti pad BDP-a u posljednjih sedam tromjesečja. Tehnička definicija recesije je dva uzastopna tromjesečja pada.
206214,206171,206055 ,205844 Međunarodni monetarni fond (MMF) priopćio je prošlog tjedna da će britanska vlada možda morati popustiti s rezanjem proračuna ako se gospodarstvo ne počne snažno oporavljati.

'Oštar pad BDP-a u drugom tromjesečju povećao je pritisak na vladu da osmisli dodatne mjere za poticanje rasta i bez sumnje će dovesti do daljnjih poziva na labavljenje fiskalnih pritisaka dok gospodarstvo ne stane na čvršće noge', kazao je Howard Archer, glavni ekonomist iz IHS Global Insight.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još