Svijet DRŽAVNA REVIZIJA

Polovina proračuna BIH utrošena sumnjivo

Glavni državni revizor u BiH Milenko Šego izjavio je da se više od polovine državnog proračuna te zemlje u 2011. utrošilo na sumnjivi način budući da je revizija dala negativnu ocjenu za čak tri ministarstva, a šest ocjenu s rezervom

U intervjuu za banjolučki Glas Srpske Šego je istaknuo kako unatoč revizijskim izvještajima ne postoji kaznena odgovornost za brojne nezakonitosti koje se utvrde revizijom. 'Institucije sustava u BiH su zatajile, jer nema javne odgovornosti. U drugim zemljama za male iznose ljudi lete s funkcija. U BiH ne znam da je itko otišao s funkcije zbog toga', rekao je Šego.

Financijski izvještaji ministarstva obrane, vanjskih poslova i ljudskih prava i izbjeglica dobili su negativnu ocjenu budući su utvrđene brojne nezakonitosti.

'Više od polovine proračunskog novca trošeno je netransparentno uz brojne propuste, nedostatke i nezakonitosti', istaknuo je glavni državni revizor BiH Milenko Šego.

Pozvao je institucije sustava, a prije svih Parlament BiH da pokrenu pitanje odgovornosti vodećih dužnosnika koji su dopustili da se zlorabi proračunski novac.

Po njegovim riječima pojedina ministarstva poput vanjskih poslova dobivaju negativnu ocjenu rada što ukazuje da se na mišljenje revizije institucije uopće ne osvrću.

U prošloj godini proračun državnih institucija BiH je iznosio nešto više od 905 milijuna maraka (oko 455 milijuna eura).
201737,201839,202229,201222
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još