ANGELA MERKEL:

'Dok sam ja živa, neće biti euroobveznica'

27.06.2012 u 12:42

Bionic
Reading

Običaj da se samiti EU-a unaprijed proglašavaju 'sudbonosnima', 'odlučujućima' te 'posljednjom prilikom za rješavanje problema posrnule eurozone' prisutan je više-manje od samog izbijanja krize u 2009. godini. Novi samit, zakazan 28. i 29. lipnja, nije dakako iznimka te je nanovo predstavljen nizom dramatičnih najava

Pripreme su ovaj put započele u Parizu jučerašnjim sastankom ministara financija četiriju najvećih ekonomija eurozone, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske, a nastavljaju se večeras sastankom njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Françoisa Hollandea, koji će se nastojati usuglasiti oko prioriteta rješavanja krize.

Iako s jučerašnjeg sastanka ministara nije odaslana nikakva službena vijest, prema izjavama najtraženije osobe u EU, njemačke kancelarke, glavne teme samita ticat će se eventualnog uvođenja euroobveznica, održavanja plana štednje i nekog oblika jačanja fiskalnog zajedništva. Njena službena izjava glasila je 'da je zabrinjava to što će se većina rasprava voditi oko solidarnosti pri garancijama za suverene dugove, a bit će premalo ideja za kontrolu javnih financija'. No njena je nepotvrđena izjava, koja je procurila sa sastanka njemačkih parlamentaraca u ponedjeljak, o tome da 'dok je živa, neće biti euroobveznica', izazvala razumljivo najviše pažnje.

Valja reći da ideja o prebacivanju dijela financijske i političke suverenosti s nacionalne na europsku razinu nije ni u Francuskoj primljena s posebnim entuzijazmom. Novi francuski premijer Jean-Marc Ayrault za njemački Die Zeit izjavio je da bi takav sustav zahtijevao niz godina za implementaciju, a tako bi neslaganja na njemačko-francuskoj osovini mogla ponovno biti okidačem nepovjerenja na tržištima.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy odaslao je svoj prijedlog europskim partnerima u kojem zahtijeva jaču integraciju unutar eurozone, stvaranje bankarske unije i pojačan nadzor nacionalnih proračuna kroz institucije u Bruxellesu. Niz je europskih ministara izvještaj već proglasilo neuvjerljivim, a financijski analitičari nanovo su potvrdili da ne prepoznaju smirujuće poruke iz europskih sjedišta te da bi brojne razlike među uvjerenjima europskih čelnika mogle dovesti do opasnog 'nedjelovanja'.