PREPORODITELJ PARAGVAJA

Koliko djece je napravio dok je bio biskup?

14.06.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Predsjednik Paragvaja Fernando Lugo u utorak je preko svog odvjetnika priznao očinstvo nad djetetom koje je napravio u vrijeme dok je bio rimokatolički biskup u San Pedru

Riječ je o dječaku po imenu Angel koji danas ima deset godina. Majka je 42-godišnja medicinska sestra Narcisa de la Cruz koja ima ukupno četvero djece.

No Angel nije jedini vanbračni sin 61-godišnjeg predsjednika. Jednog je već priznao 2009. godine, a dva slučaja još su u procesu – svi s različitim ženama i svi u vrijeme kada je Lugo bio u celibatu služeći u najsiromašnijoj regiji države kojoj je danas predsjednik.

Guardian ga naziva 'crvenim biskupom': nadimak je zaradio zbog borbe protiv socijalne nejednakosti koje se nagledao tijekom služenja u San Pedru. Zaredio se 1977. godine, a svjetovnom životu vratio se 2008, kada se odlučio kandidirati za predsjednika. Osim u Paragvaju, služio je i u Ekvadoru te u Rimu

Gospođa De la Cruz tvrdi da je Lugo odmah priznao Angela i plaćao mjesečnu alimentaciju od 650 dolara, ali da nije želio službeno priznati dijete. Worldcrunch piše da kod još dva slučaja navodnog Lugovog očinstva vlada pravnim putem odugovlači sudske procese koji su započeti još 2009. godine.

Jedna od majki koje stoje u redu tvrdeći da su začele sa svećenikom tvrdi da će se u slučaju Luga pojaviti još vanbračne djece, uključujući i inozemne odnose koje je navodno imao kao svećenik u glavnom gradu Ekvadora, Quitu.

Ovo su nesumnjivo teški udarci u moralni integritet čelnog čovjeka Paragvaja, koji inače navodno nije po volji krupnokapitalističkim krugovima Južne Amerike. Ljevičarski biskup je u pohodu na vlast odlučio preispitati niske cijene po kojima je Paragvaj prodavao hidroelektričnu energiju Argentini i Brazilu, a sukobio se i s brazilskim zemljoposjednicima koji su devastirali šumske resurse Paragvaja i zamjenjivali ih poljima soje. Njegova pobjeda na izborima dokinula je 61-godišnju vladavinu konzervativnih snaga i označila početak silovitog gospodarskog rasta Paragvaja.