META OBAVJEŠTAJNA SLUŽBA

Deseci mrtvih i ranjenih u eksplozijama u Damasku

10.05.2012 u 11:47

Bionic
Reading

Deseci ljudi su ubijeni i ranjeni u dvije eksplozije koje su odjeknule u četvrtak u sirijskoj prijestolnici Damasku u četvrti u kojoj se nalazi kompleks vojne obavještajne službe, javili su državni mediji.

Sirijska televizija okrivila je 'teroriste' za eksplozije u južnom dijelu grada i prikazala je desetke oštećenih, izgorjelih i tinjajućih vozila na mjestu jedne od eksplozija, a u nekima od njih vidjeli su se spaljeni ljudski ostaci.

Ove eksplozije dogodile su se dan nakon što je bomba eksplodirala nedaleko od konvoja UN-ovih promatrača. Stanovnici Damaska su izjavili da su eksplozije u četvrtak odjeknule gotovo istodobno na istom području.

Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji priopćio je da je jednu od eksplozija sigurno prouzročio automobil bomba, te da su zgrade obavještajne službe bile meta napada.

Nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

Sirijska oporba optužuje režim za atentate

Sirijsko nacionalno vijeće, glavna oporbena koalicija, optužilo je režim predsjednika Bašara al-Asada da stoji iza atentata izvedenih u četvrtak ujutro u Damasku u kojima je prema najnovijim podacima ubijeno 40 a ranjeno 170 osoba.

'Režim izvodi te napade kako bi poslao dvije poruke: jednu da kaže međunarodnim promatračima da su u opasnosti, drugu da potvrdi navode prema kojima oružane skupine i Al Kaida djeluju u Siriji', izjavio je Samir Našar, član izvršnog ureda Sirijskog nacionalnog vijeća. 'Ako Al Kaida i terorističke skupine vode te napade, zašto ih nisu izvele na dan izbora kako bi spriječile ljude da na njima sudjeluju?', nastavio je on. 'Nažalost, sporost međunarodne zajednice oko sirijskog pitanja daje više vremena režimu da počini ta djela', ocijenio je on na kraju.Dva atentata izvedena su gotovo istodobno u četvrtak u glavnom gradu Sirije, pogođenom zadnjih mjeseci nizom smrtonosnih atentata.