Svijet NENAJAVLJENI FOTO-SESSION

Panika zbog Air Force One-a nad New Yorkom

  • Autor: Hina
  • 28.4.2009 7:33:25
  • 28.4.2009 7:00:00

Boeing 747, koji služi kao pričuvni zrakoplov Air Force One američkog predsjednika, u ponedjeljak je nisko nadlijetao dijelove New Yorka u pratnji dva lovca F-16, radi fotografiranja, što je izazvalo paniku kod nekih građana i dovelo do službene isprike Bijele kuće

Polusatni 'foto-session' Ratnog zrakoplovstva SAD-a, izveden bez prethodnog obavještavanja javnosti, izazvao je paniku u nekim četvrtima i prouzročio evakuacije više zgrada u Donjem Manhattanu i Jersey Cityu, izvijestili su newyorški mediji.

Gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg izjavio je da se "razbijesnio" zbog toga što nije unaprijed obaviješten o nadlijetanju Air Force One-a.

Direktor Vojnog ureda Bijele kuće Louis Caldera, poslijepodne je objavio priopćenje u kojem se ispričao zbog uznemirenja što je izazvala misija koju je odobrio i preuzeo odgovornost. Istodobno je ustvrdio kako su savezne vlasti poduzele propisane korake da obavijeste državne i lokalne vlasti, ali je let ipak izazvao zbrku i poremećaj.

I predsjednik Barack Obama također je bio bijesan kada je saznao za incident, kazali su njegovi pomoćnici.

Niski preleti Air Force One-a nad newyorškom lukom izazvali su poplavu telefonskih poziva stanovnika, putnika s trajekata, turista i drugih građana u centre za uzbunjivanje.

Glasnogovornik Savezne uprave zračnog promta FAA, Jim Peters, izjavio je da je "foto snimanje odobreno i koordinirano sa svima", uključujući ured gradonačelnika, operativne centre službi 911 i 311, policiju New Yorka, New Jerseya i druge sigurnosne službe i agencije.

Reakcija građana New Yorka ne čudi, jer još ne blijede sjećanja na kataklizmični teroristički napad 11. rujna 2001., kada su se teroristi Al Qaide s dva oteta putnička zrakoplova zabili u tornjeve Blizance WTC-a u Donjem Manhattanu, u čijem je rušenju ubijeno oko 2.700 ljudi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još