Svijet KAOTIČNO U EGIPTU

Na trgu Tahrir deseci tisuća prosvjednika

Nekoliko desetaka tisuća Egipćana okupilo se u petak na središnjem trgu u Kairu, zahtijevajući od vojske da preda vlast civilima te da zabrani pripadnicima bivšeg režima sudjelovanje na predstojećim predsjedničkim izborima

Na najvećim demonstracijama održanim u posljednjih nekoliko mjeseci u Egiptu, masovno su sudjelovali liberali i islamisti, želeći na taj način izraziti nezadovoljstvo zbog političkog kaosa koji je nastao prije prvih predsjedničkih izbora nakon svrgavanja s vlasti Hosnija Mubaraka prije više od godinu dana.

Kaotično stanje u zemlji osnova je za sumnju da generali koji vladaju od svrgavanja Mubaraka s vlasti manipuliraju kako bi očuvali vlastitu moć, osigurali pobjedu njima bliskih kandidata i spriječili reforme.

187952,180270,176045,182535
Okupljeni na trgu Tahrir bili su podijeljeni u grupe s različitim zahtjevima i ciljevima. Zbog toga prosvjednici nisu uspjeli sastaviti jedinstvenu listu zahtjeva. Liberali i omladinske grupe pozivaju na dogovor o potpori revolucionarnom kandidatu na izborima - protivniku vojne vlasti, no moćna Muslimanska braća i drugi islamisti odbili su to potpisati. Muslimanska braća se, umjesto kompromisa na izborima, zauzimaju za novu 'drugu revoluciju', za još jednu opću pobunu u Egiptu.

Predsjednički izbori održat će se 23. i 24. svibnja, a novi predsjednik bit će proglašen 21. lipnja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još