Svijet POTHRANJENA VOJSKA

Sjeverna Koreja zbog gladi snizila kriterije za vojnike

Sjeverna Koreja spustila je minimalnu visinu potrebnu za vojnika na 142 s ranijih 145 centimetara, jer sadašnja generacija mladih pati od rahitisa zbog smrtonosne gladi koja je vladala tom izoliranom komunističkom zemljom sredinom 90-ih godina, prenosi južnokorejski portal Daily NK

'Bilo je previše preniskih dječaka koji nisu udovoljavali zahtjevu visine, dakle vojska sada prihvaća sve koji su visoki 142 cm ili više', naveo je jedan sjevernokorejski izvor za Daily NK.

Za sve Sjevernokorejce od 16 ili 17 godina obvezan je vojni rok koji traje najmanje 10 godina. I zdrave žene moraju u vojsku, ali na kraći rok.

U sjevernokorejskoj vojsci je 1,2 milijuna vojnika, što je čini četvrtom vojskom svijeta po brojnosti.

Mladi Sjevernokorejci koji su sada pozvani u vojsku rođeni su sredinom 90-ih kada je glad ubila stotine tisuća ljudi, a ostale oslabila.

U tom razdoblju stopa nataliteta bila je vrlo niska, a smrtnost djece visoka, čime je bitno smanjen broj osoba danas sposobnih za vojni rok, precizira izvor.

U Sjevernoj Koreji ponovno je jaka kriza hrane. Prema podacima UN-a, šest milijuna ljudi ili četvrtina stanovništva treba hitnu pomoć u hrani.

Voditeljica humanitarnih operacija Ujedinjenih naroda Valerie Amos ocijenila je da je u toj zemlji trećina djece mlađe od pet godina kronično pothranjena, a na sjeveru zemlje je 45 posto pothranjeno.
184674,177546,177015,170299
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još