ODLUKA VRHOVNOG SUDA

'Homoseksualci imaju pravo na obiteljski život'

15.03.2012 u 22:33

Bionic
Reading

Homoseksualci imaju pravo na obiteljski život i pripadajuća prava, ali ne i pravo na brak sklopljen u inozemstvu, potvrdio je Vrhovni sud Italije u presudi objavljenoj u četvrtak

Homoseksualci nemaju pravo na brak, kao ni pravo na ozakonjenje braka skopljenog u inozemstvu, obznanjuje sud koji im ipak daje pravo na život u paru uz mogućnost, u specifičnim situacijama, na jednak tretman koji uživaju bračni parovi.

Najviša talijanska sudska instanca se prvi puta izjasnila o slučaju homoseksualnog para koji traži priznanje braka skopljenog u inozemstvu.

Dva muškarca su se vjenčala 2002. u Den Haagu i tražili su ovjeru bračne potvrde u općini Larine, blizu Rima, gdje žive.

Kada im je to općina odbila, par se obratio prvostupanjskoj instanci i zatim žalbenom sudu Rima, koji je žalbu odbio.

U presudi Vrhovni sud objašnjava svoju odluku činjenicom da Italija još ne priznaje gay brakove, ali europski kontekst homoseksualnih prava i socijalni kontekst su se bitno promijenili.

Udruga zaštite prava gay parova Mario Mieli, tu je presudu ocijenila povijesnom i istaknula da je očito da se zakonodavac mora hitno prilagoditi promjenama u društvu.

Komunisti PDCI-ja su pozdravili tu presudu koja potvrđuje da je zabrana civilnih zajednica stajalište Srednjeg vijeka, rekao je Alessandro Pignatello iz tajništva te stranke.

Italija ne priznaje homoseksualne zajednice i nema zakona protiv homofobije.