queer udruga

Zagreb Pride se oglasio o ministru Habijanu

22.01.2024 u 16:47

Bionic
Reading

Zagreb Pride se u ponedjeljak oglasio o slučaju gdje je predsjednik Zoran Milanović odlučio govoriti o nečijoj seksualnoj orjentaciji, odnosno na konferenciji za medije je izjavio da je ministar Damir Habijan gej

U priopćenju Zagreb Pride navodi da je proteklih dana je u javnosti objavljivano da se ne žele oglasiti povodom prvog hrvatskog gej ministra, gospodina Damira Habijana, jer da navodno nemaju stav ili da postoji neki razdor ili razmimoilaženje u mišljenjima.

'Medijima smo dužni objašnjenje. Udruga Zagreb Pride je od prvog trenutka imala jasan i nedvosmislen stav, ali ga nije javno komunicirala iz dva razloga. Prvi se ticao nerijetko patronizirajućeg odnosa dijela medija i odbijanja da se uvaži, pa i uz neslaganje i polemiku, naš stav, stručnost i iskustvo, poput definicija osnovnih pojmova iz LGBTIQ tematike, pokreta i povijesti. Drugi je mnogo važniji. Smatrali smo da se oko svega treba oglasiti i sam ministar gospodarstva, Damir Habijan, što je on i učinio u intervjuu u Večernjem listu.

Zagreb Pride u cijelosti i bezrezervno podržava i pridružuje se stavovima koje je u tekstu pod naslovom „Ljudi su u ormaru zbog straha, stida ili prijetnje nasiljem“ u Novostima objavio novinar, gej aktivist, kulturni radnik i psuedointelektualna tetka Viktor Zahtila. Stil, retorika, izbor riječi, intelektualna bistrina i znanje su autorovi, ali i njih rado dijelimo i veselimo im se', priopćili su iz Zagreb Prida.