Svijet DORIS PACK SRBIJI

'Uvjet za datum pregovora je proeuropska vlada'

Voditeljica izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Doris Pack izjavila je za beogradski 'Danas' od subote kako je za određivanje datuma početka pregovora Srbije o pristupanju Europskoj uniji neophodna stabilna i proeuropska vlada te provedba svih dosadašnjih sporazuma postignutih u dijalogu između Srbije i Kosova

'Da bi Srbija dobila datum početka pregovora za ulazak u EU, najvažnije je napraviti dvije stvari - prva je da nakon predstojećih parlamentarnih izbora država mora imati stabilnu, funkcionalnu i proeuropsku vladu, a druga da se implementiraju svi sporazumi koji su dogovoreni u dijalogu između Beograda i Prištine', kaže Pack u razgovoru za taj dnevnik.

Europske integracije Srbije povezane su, ističe ona, s normalizacijom odnosa sa susjednim Kosovom što, po njenim riječima, stvara prostor za intenzivan rad u područjima ekonomije, infrastrukture, obrazovanja, koji će biti u službi svih građana.

Upitana može li Srbija pregovore o pristupanju započeti s EU-om do kraja 2012., Pack odgovara kako to najprije ovisi o rezultatima srbijanske vlade i parlamenta u provođenju reformi, i to u svim političkim područjima.

'Također, potrebno je da se u praksi počne provoditi sve ono što je Srbija dogovorila s Kosovom. Naravno, veoma je važno da se normalizira situacija na sjeveru Kosova', dodaje ona.

Govoreći o proširenju EU-a, s obzirom na trenutnu krizu u Uniji, Pack navodi kako se proces proširenja nastavlja na cijelu regiju, što je, kako kaže, u interesu EU-a, jer je regija snažno povezana sa stabilnošću Unije.

'Kriza će, nadam se, biti gotova prije nego što zemlje koje žele postati dio EU-a završe pregovore. Hrvatska se, na primjer, našla u sredini krize, što je samo dokaz da se proces proširenja Unije shvaća veoma ozbiljno', objašnjava Pack.

Status zemlje kandidata za pristupanje EU-u Srbiji je dodijeljen početkom ožujka na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, a sljedeći korak na njezinu putu europskih integracija je dobijanje datuma za početak pregovora o pristupanju.

U međuvremenu se očekuje da potkraj travnja ili početkom svibnja u Srbiji budu održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Njihovo raspisivanje očekuje se 13. ožujka, a još uvijek se ne zna hoće li istodobno biti raspisani i izbori za predsjednika Srbije.

Parlamentarne izbore raspisat će srbijanski predsjednik Boris Tadić, pokrajinske predsjednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, dok će lokalne, a možda i predsjedničke, raspisati predsjednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović. Ideja da istodobno budu održani i predsjednički izbori, nakon što bi po tom scenariju Tadić podnio ostavku, po navodima medija, razmatra se iz praktičnih, ali i političkih razloga.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još