Svijet NE PAŠE MU PRITVOR

Jovica Stanišić zbog depresije traži puštanje iz Haaga

Obrana Jovice Stanišića, bivšeg načelnika Službe državne sigurnosti Srbije protiv kojeg se u Haagu vodi proces zbog ratnih zločina nad Hrvatima i Bošnjacima počinjenih tijekom rata u BiH, zatražila je pred sudom da ga 'odmah i bezuvjetno' pusti iz pritvora kako bi se mogao liječiti od depresije, prenio je Dnevni avaz

Branitelj Wayne Jordash u svom zahtjevu pozvao se na svjedočenje sudske psihijatrice Vere Petrović koja tvrdi da Stanišiću u pritvoru nije osigurana primjerena psihoterapija, odnosno da je ona svedena isključivo na uzimanje antidepresiva. Stoga je od suda zatraženo da se bivšem zapovjedniku paravojnih postrojbi poput Crvenih beretki i Arkanovih tigrova osigura primjereniji tretman ili da se zakaže rasprava o njegovoj mentalnoj sposobnosti za proces.

Stanišić
je u haškom pritvoru od 2003, a već nekoliko godina, odnosno od početka suđenja 2008, navodnom bolešću odgađa sudski proces i pokušava se proglasiti nesposobnim kako bi izbjegao izricanje presude. Tereti ga se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu kojemu je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje nesrba s velikih dijelova teritorija Hrvatske te Bosne i Hercegovine od 1991. do 1995. te da je po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti odgovoran za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti i zbog likvidacija Bošnjaka iz Srebrenice koje su 1995. počinili Škorpioni, postrojba SDB-a pod njegovom izravnom kontrolom.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još