VAŽNE I OHRABRUJUĆE PORUKE

Bosanski mediji veličaju Milanovićev posjet

28.02.2012 u 10:47

Bionic
Reading

Prvi službeni posjet predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini vijest je koja je u utorak zaslužila udarno mjesto na naslovnicama svih važnijih dnevnih novina u toj zemlji

Najtiražniji Dnevni avaz uz veliku fotografiju sa svečanog dočeka hrvatskog premijera u Sarajevu u naslovu ističe Milanovićevu poruku kako je 'vrijeme da BiH stane na svoje noge'.

Ovaj list posebice citira izjavu predsjednika hrvatske vlade kako je u BiH stigao ne kao mentor nego kao netko tko želi razgovarati i rješavati probleme.

U veoma pozitivnom tonu na naslovnici o Milanovićevu posjetu i izjavama u Sarajevu izvješćuje i Oslobođenje.

Taj list kao najvažniju činjenicu također konstatira da Milanović ne želi biti mentor nikome u BiH te kako se novi predsjednik vlade Hrvatske zalaže za pošten aranžman za Hrvate u BiH.

Banjalučke Nezavisne novine su posjet hrvatskog premijera tretirale na gotovo isti način kao Avaz i Oslobođenje što je zapravo rijetka pojava.

Taj list na naslovnici kao najvažniji zaključak izdvaja poruku kako će se suradnja Hrvatske i BiH odvijati bez političkih uplitanja a navodi i kako je premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić iskoristio susret s Milanovićem na radnom ručku da bi odmah pokrenuo rješavanje nekih od otvorenih pitanja poput gradnje mosta na Savi kod Gradiške i hidroelektrane Dubrovnik 2.

Dnevni listovi u BiH u utorak su izvjestili i o činjenici da predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija kao ni njegov stranački suradnik i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić nisu bili na radnom ručku s predsjednikom vlade Hrvatske iako su pozvani.

Ta činjenica ipak nije zasjenila pozitivne dojmove o cjelini prvog službenog posjeta hrvatskog premijera BiH niti je opisana kao skandal kako su to u ponedjeljak djelomice navodili neki elektronički mediji.

TV Federacije BiH (FTV), koja je bliska Lagumdžiji, u ponedjeljak je snažno inzistirala na neprihvatljivosti Milanovićeve odluke da se u Mostaru sastane s čelnicima HDZ BiH i HDZ 1990. pravdajući time Lagumdžijin izostanak sa susreta s hrvatskim premijerom.

Dnevni listovi u BiH u utorak bez posebnih komentara prenose Lagumdžijina pojašnjenja kako susreta s Milanovićem nije bilo jer tamo nije bilo ministrice vanjskih poslova Hrvatske Vesne Pusić kao i njegove komentare o navodno lošim porukama planiranih razgovora s čelnicima dva HDZ-a u BiH.