APEL MULTIMILIJARDERA

Gates poziva UN da više pomogne siromašnima

23.02.2012 u 22:40

Bionic
Reading

Multimilijarder i filantrop Bill Gates poručio je UN-ovim agencijama za borbu protiv gladi da su neučinkovite te je njihove čelnike u četvrtak pozvao da postave nove ciljeve, preusmjere sredstva i okrenu se tehnologiji kako bi ostvarili bolje rezultate

Zaklada osnivača Microsofta vrijedna 34 milijarde dolara, jedna od najizdašnijih na svijetu, smatra da bi tri UN-ove agencije sa sjedištem u Rimu trebale postaviti cilj povećanja poljoprivredne produktivnosti i uvesti sustav javnog vrednovanja država prema njihovim naporima za smanjenjem siromaštva.

'Današnji globalni sustav poljoprivrede i proizvodnje hrane zastario je i neučinkovit', rekao je Gates na konferenciji Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD).

'Države, agencije i donatori ne rade zajedno na usredotočen i koordiniran način da bi pružili pomoć malim poljoprivrednicima kada im je pomoć potrebna', upozorio je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu.

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), koja se u svojoj 66-godišnjoj povijesti suočavala s kritikom zbog slabog upravljanja i nedostatka transparentnosti, mora se više usredotočiti na osiguravanje da programi za pojedine zemlje dovedu do napretka, rekao je Gates.