Svijet SVJEDOK OPTUŽBE

'Mladić mi je rukom pokazao kako će muslimani biti ubijeni'

Nikolić je opisao kako mu je Mladić 13. srpnja 1995. to najavio nakon što je obišao skupinu muslimanskih zarobljenika u Konjević Polju

Na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu svjedok optužbe Momir Nikolić, nekadašnji časnik sigurnosti Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske, posvjedočio je kako su mu u srpnju 1995, dva dana nakon osvajanja Srebrenice, zapovjednik Vojske RS Ratko Mladić i njegov časnik sigurnosti Ljubiša Beara najavili kako će muslimani iz enklave biti pobijeni, javlja agencija Beta, a prenose brojni mediji u Srbiji.

Nikolić je opisao kako mu je Mladić 13. srpnja 1995. to nagovijestio nakon što je obišao skupinu muslimanskih zarobljenika u Konjević Polju.

'Rekao im je da se ne brinu, da im nitko neće ništa i da će biti prebačeni gdje žele. Kad je krenuo prema autu, pošao sam za njim i pitao ga što će biti sa zarobljenima. Ništa mi nije rekao, pogledao me je i načinio gestu rukom', rekao je Nikolić ponavljajući pred sucima Mladićev pokret rukom, slijeva nadesno, ispruženih prstiju s dlanom nadolje, što je on protumačio da će biti ubijeni. To mu je, posvjedočio je, iste večeri u Bratuncu potvrdio pukovnik Beara, naređujući mu da ode u zapovjedništvo Zvorničke brigade i Dragu Nikoliću, načelniku za sigurnost, prenese kako će zarobljeni muslimani biti tamo prebačeni.

'Mislim da mi je Beara rekao i da te ljude treba prebaciti dolje i da će biti pobijeni. Ja sam tako shvatio i prenio sam Nikoliću da će ti ljudi biti prebačeni i pobijeni tamo', rekao je Momir Nikolić i opisao razgovor Beare i Karadžićeva povjerenika za Srebrenicu u noći s 13. na 14. srpnja 1995.

'Otvoreno se razgovaralo kako će zarobljenici biti ubijeni, samo je bilo pitanje da li će biti ubijeni u Bratuncu ili Zvorniku. Deronjić je insistirao da on ima instrukcije od Karadžića da zarobljenici sutradan idu u Zvornik, rekao je kako ne želi da se ubojstva dogode u Bratuncu i da ima dovoljno problema ionako. Beara je ustrajao da oni ostanu u Bratuncu', svjedočio je Nikolić i priznao kako je sudjelovao u progonu muslimana pa je osuđen na 20 godina i dosad je više puta svjedočio protiv pripadnika VRS optuženih za genocid i druge zločine nad muslimanima u Srebrenici, a Beara je osuđen 2010. u Haagu na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još