NE PIŠE MU SE DOBRO

Sudac Garzón kažnjen sa 11 godina zabrane rada

09.02.2012 u 16:28

Bionic
Reading

Vrhovni sud Španjolske osudio je danas suca Baltasara Garzóna na 11 godina zabrane rada zbog toga što je nelegalno naredio prisluškivanja u jednom predmetu o korupciji

Garzón je bio naredio praćenje razgovora koji su iz zatvora vodili imputirani u slučaju Gürtel, ali sa svojim odvjetnicima, što je nezakonita radnja.

Presuda je jednoglasna (Vrhovni sud ima sedam članova) i predstavlja konačni gubitak statusa suca.

Tzv. slučaj Gürtel je najveći korupcijski skandal koji je pogodio vladajuću Narodnu stranku (Partido popular - PP) koja je pod istragom da je platila milijunske svote u zamjeni za usluge koje su dobivali njezini političari u nekoliko lokalnim jedinicama vlasti gdje je na položaju PP.

Garzón čeka još dvije presude: jednu u predmetu gdje ga se tereti da je nezakonito primio novac za određena predavanja, što nije smio kao sudac, a drugi u predmetu gdje ga dvije neofašističke grupacije terete da je nezakonito provodio ispitivanja o ratnim zločinima frankističkih snaga.

Ovaj sada bivši sudac je uživao godinama veliku reputaciju zbog istraživanja narkomafije, terorističke mreže ETA, ali i zbog hapšenja pokojnoga čileanskoga diktatora Augusta Pinocheta u Londonu (listopad 1999). Žestoko je istraživao zločine argentinske diktature, a bio je i protiv američkog zatvora u Guantanamo na Kubi i američke invazije na Irak.