PREOKRET U SAD-U

Gingrich pobijedio na predizborima u Južnoj Karolini

22.01.2012 u 09:30

Bionic
Reading

Newt Gingrich je u subotu uzdrmao predizbore za republikanskog kandidata za američkog predsjednika uvjerljivom pobjedom u Sjevernoj Karolini gdje su birači odbacili uvjeravanje dosadašnjeg predvodnika u utrci Mitta Romneya da je najsposobniji ojačati gospodarstvo i pobijediti predsjednika Baracka Obamu

Gingricheva pobjeda unosi neočekivanu nesigurnost u republikansku utrku za predsjedničkog kandidata za koju se do ovoga tjedna očekivalo da će je osvojiti bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney

Tri različita kandidata do sada su osvojili prva tri predizbora u američkim saveznim državama za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke koji će se suočiti s demokratom Obamom na izborima 6. studenoga.

Bivši senator Rick Santorum osvojio je predizbore u Iowi 3. siječnja, a Romney u New Hampshireu 10. siječnja. Gingrich je prošao loše u obje ove savezne države i imao je loše rezultate u ispitivanjima javnoga mišljenja za Južnu Karolinu.

Međutim, u nizu žestokih rasprava Gingrich je uspio pridobiti konzervativne glasače u Južnoj Karolini koji su sa sumnjom gledali na umjerenjačku prošlost Romneya i njegove promjenjive političke stavove. Bivši predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa ustvrdio je kako će bolje predstavljati konzervativne ideale Republikanske stranke.

Nakon što su prebrojani skoro svi glasovi Gingrich je osvojio 40 posto, a slijedi Romney s 28 posto, izvijestile su američke televizije. Santorum je na trećem mjestu sa 17 posto glasova, a američki kongresnik iz Teksasa Ron Paul četvrti s 13 posto.

Sljedeći republikanski predizbori će se održati u Floridi 31. siječnja. Bit će to najveća savezna država do sada u borbi za nominaciju. U istraživanjima javnoga mišljenja u Floridi za sada uvjerljivo vodi Romney.