Svijet PREOKRET U SLOVENIJI

Virant: Prihvatio bih mogući poziv Janše

Predsjednik slovenskog parlamenta i predsjednik stranke Građanska lista Gregor Virant potvrdio je u ponedjeljak navečer za Slovensku televiziju da njegovih osam zastupnika neće glasovati za službenog mandatara za sastav nove vlade Zorana Jankovića na izvanrednom zasjedanju parlamenta u srijedu, dok bi mogući poziv Janeza Janše u koalicijsku vladu prihvatio

Virant je rekao da je vodstvo njegove stranke o tome donijelo jednoglasnu odluku, a razlog su velike programske razlike s Jankovićevom strankom Pozitivna Slovenija s kojom je prethodnih dana pregovarao o mogućoj koaliciji.

'Jankovićeva stranka nema pravoga programskog koncepta za vladu', rekao je Virant. Istaknuo je da je nacrt koalicijskog ugovora koji su prethodnih dana dogovarali s Jankovićem više rezultat primjedbi Virantove stranke na koje je Janković bio prisiljen, a da je na početku čak govorio da je takav dokument 'nevažan papir'.

Govoreći u emisiji "Odmevi" Slovenske televizije, Virant je rekao da je njegova stranka u programskom dijelu, osobito kad je riječ o gospodarskim pitanjima, bliža priključivanju nekoj 'desnoj koaliciji'. U tom smislu bi se, istaknuo je, odazvao pozivu na razgovore o formiranju vlade koju bi vodio predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša, ako bi on nakon mogućeg Jankovićeva neuspjeha dobio mandat za njen sastav iako osobno i dalje misli da bi za Sloveniju najbolje rješenje bio neki 'treći mandatar' (ni Janković ni Janša).

'Pričekajmo da vidimo kako će biti u srijedu, vjerujem da bi mandatar mogao biti izabran u drugom krugu', rekao je Virant.

Na pitanje očekuje li da će Janković predsjedniku države vratiti mandat jer se pretpostavlja da do srijede neće moći osigurati potrebnu natpolovičnu većinu glasova u parlamentu, Virant je rekao da to ne želi komentirati i da je odluka na Jankoviću.

Virant je rekao da se ne slaže s ocjenama kako su on i njegova stranka odgovorni za 'odugovlačenje' s pregovorima o koaliciji i situaciju u kojoj Slovenija više od mjesec dana nakon izbora još nema novog premijera ni novu vladu, rekavši da je predsjednik države Danilo Tuerk Jankovića za mandatara službeno predložio prošlog tjedna.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još