Svijet VEĆINOM CIVILI

Od početka američke invazije u Iraku 162 tisuće mrtvih

Oko 162.000 osoba, većinom civila, poginulo je nasilnom smrću u Iraku od početka američke invazije u ožujku 2003, objavila je u ponedjeljak nevladina organizacija Iraq Body Count (IBC)

Ta je brojka utvrđena usporedbom statističkih podataka IBC-a, koji govore o civilnim žrtvama, podataka iračkih vlasti, službenih podataka o američkim vojnim gubicima i podataka objavljenih na stranici Wikileaks (irački ratni dnevnici), stoji u priopćenju IBC-a, organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Od ukupno 162 tisuće poginulih, '79 posto su bili civili', ističe se u izvješću IBC-a, a golem danak ratu dali su i policajci sa 9.019 poginulih.

'Nasilje je doseglo vrhunac krajem 2006, a visoku razinu je zadržalo sve do drugog tromjesečja 2008', navodi se.

U upravo završenoj 2011. godini poginulo je 4.059 civila, što je porast u odnosu na 3.976 2010. godine. ističe se u izvješću objavljenom dva tjedna nakon odlaska američkih vojnika iz Iraka.

'Po pokazateljima, u posljednje vrijeme u Iraku traje sukob niskog intenziteta koji će ubijati civile jednakim ritmom i idućih godina. Brojke ne pokazuju poboljšanje, ali će tek nekon nekog vremena postati jasno je li odlazak američkih snaga utjecao na broj žrtava', zaključuje IBC.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još